Strimma av hopp när HD i Eritrea bekräftar

Som vi rapporterat i Publicerat för ett par veckor sedan kan visst hopp kanske skönjas i fallet Dawit Isaak. Högsta domstolen i Eritrea bekräftade då att den tagit emot den så kallade Habeas corpus-framställan som vi har berättat om tidigare. Alltså den juridiska skrivelse som domstolen tidigare förnekat att den fått och som formulerats av tre advokater, bland dem Percy Bratt.

Så här sa vi i Publicerat den 24 mars:

En liten strimma av hopp kan möjligen skönjas i fallet med fängslade journalisten Dawit Isaak. Högsta domstolen i Eritrea har nu bekräftat att den tagit emot den så kallade Habeas corpus-framställan som vi har berättat om tidigare. Alltså den juridiska skrivelse som domstolen tidigare förnekat att den fått. Och som säger att ingen får sitta fängslad utan rättegång som Dawit Iasaak tvingats göra i tio och ett halvt år nu.

-Regeringen i Eritrea har sagt att landet följer Habeas corpus, och måste därför skyndsamt ta upp att Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång, sa juristen Percy Bratt när Reportrar utan gränser höll en presskonferens om saken i torsdags.

Olle Schmidt fortfarande aktiv

-Det känns som att det har vänt. Fallet Dawit Issak är på en annan nivå nu. EU och den svenska regeringen är med och spelar. Nu gäller det att de fortsätter att trycka på Eritrea och följer upp det här, sa Bratt, en av de tre advokaterna som ligger bakom framställan.

Det är Eu-parlamentarikern Olle Schmidts påtryckningar på EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton som fått igång EU. Och efter ett brev från Percy Bratt till Carl Bildt har även svenska UD tryckt på hos Ashton.

Tack vare det har alltså EU-representationen i Asmara lämnat över ytterligare en kopia och fått Högsta Domstolen att säga att den verkligen tagit emot framställan. Så får vi se vad detta i sin tur får för följder.

-------------------------------------------------------------

Och här är Reportar utan gränsers pressmeddelande:

PRESSMEDDELANDE                                                           2012-03-22


Tungt politiskt stöd för Dawit


Det känns som att det har vänt.  Fallet Dawit Issak är på en annan nivå nu. EU och den svenska regeringen är med och spelar, nu gäller det att de fortsätter ligga på och följa upp det här, säger Percy Bratt, jurist.

Den 22 mars hölls en presskonferens av Reportrar utan gränser med anledning av den senaste utvecklingen i fallet med Dawit Isaak.  I somras skickades en Habeas corpusskrivelse till Eritreas Högsta Domstol. Men domstolen förnekade att de fått dokumentet och därför har juristgruppen och Reportrar utan gränser fått hjälp av EU. EU-parlamentarikern Olle Schmidt och EU-parlamentet har stött på hos EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton. Och efter ett brev från Percy Bratt till Carl Bildt har även svenska UD tryckt på hos Ashton. Tack vare det har EU-representationen i Asmara lämnat över ytterligare en kopia.

– Det är nu bekräftat att domstolen tagit emot Habeas corpus-framställan. Regeringen i Eritrea har sagt att landet följer Habeas corpus, och ska därmed skyndsamt se över om Dawit Isaak får sitta inlåst, säger Percy Bratt, jurist.

Habeas corpus är ett gammalt juridiskt förfarande som finns för att ingen godtyckligt ska kunna fängsla en person. Det innebär ingen prövning av något åtal utan det ska avgöras om personen alls får hållas inspärrad. Enligt lagen i Eritrea får man sitta inlåst max 28 dagar, sedan åtalas eller släppas. Dawit Isaak har aldrig blivit åtalad eller fått veta varför han är fängslad.  Juristen Jesús Alcalá tog initiativ till  Habeas corpusskrivelsen.

Dawit Isaak fängslades i september 2011 när Eritrea stängde landets alla oberoende tidningar.

– Mina afrikanska kollegor ser fängslandet av Dawit Isaak som ett problem, och de har själva tagit upp fallet. De ställde nyligen företrädaren från Eritrea till svars, men han var svarslös. Idag kan en diplomat från Eritrea inte ta ett steg utanför landet utan att få frågor om Dawit Isaak, säger Olle Schmidt, EU-parlamentariker.