Regimtrogna eritreaner har lokalproblem

Den regimtrogna eritreanska ungdomsorganisationen YFPDJ i Sverige har betydande svårigheter att ordna lokal till sin årliga fest och möten under påsken i Stockholm.

Efter artiklar i Expressen stoppades organisationen från att ha fest på Berns. Senaste budet sägs vara att festen hålls i Röda Korsets lokaler i Husby istället. 

Den svensk-eritreanske riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) protesterar enligt TT mot festen, dit bland andra presidentrådgivaren Yemane Gebreab väntas.

-Jag tror inte att vi skulle tillåtit al-Qaida att ha ett möte för att hjärntvätta ungdomar, säger Arhe Hamednaca.

UD:s presschef påpekar däremot att vi har mötesfrihet i Sverige.

Tidigare har organisationen haft samma problem i Göteborg.

   

Läs hela TT:s text här:

ERITREANSK PROPAGANDATRÄFF I SVERIGE

Stockholm (TT)

Den eritreanska ungdomsorganisationen YPFDJ håller en stor internationell konferens i Sverige, vilket ifrågasätts av svensk-eritreanske riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S).

Bland andra väntas en av den enväldige presidenten Isaias Afwerkis närmaste män hit, rådgivaren Yemane Gebreab.

-Vi har mötesfrihet i det här landet, säger UD:s presschef Anders Jörle, om träffen.

-Om det finns möjlighet att träffa företrädare för den eritreanska regimen kommer UD att försöka göra det, tillägger han.

Om ett möte ska bli av, och på vilken nivå i så fall, vill han inte säga.

Eritrea håller sedan drygt tio år den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång.

När ungdomsorganisationen Young People's Front for Democracy and Justice (YPFDJ) samlas väntas 800 exileritreaner från hela världen till konferensen i Sverige den 5-9 april. Men det är hemligt var mötet ska äga rum.

Jämför med al-Qaida

-Det är för djävligt att de hjärntvättar ungdomar och samlar dem i Sverige dem för att hylla diktaturen, säger Arhe Hamednaca.

Yttrande- och mötesfriheten i Sverige bör ha sina gränser, anser han.

-Jag tror inte att vi skulle tillåtit al-Qaida att ha ett möte för att hjärntvätta ungdomar.

TT: Du tycker att man kan jämföra med al-Qaida?

-Ja, den här regimen stöder al-Shabaab, en al-Qaidagren i Somalia. Och det är inte jag som säger det, utan en FN-resolution, och det här är en del av den rörelsen, det är en terrorregim, säger Arhe Hamednaca.

Medier "förföljer"

På lördag arrangerar YPFDJ en konsert på Husby träff i norra Stockholm, enligt en annons på en regimtrogen sajt. På Husby träff - som nu drivs av Svenska Röda Korset - är de ovetande om arrangemanget. Lokalen är bokad av en privatperson, Zerom Beraki. Han är mycket upprörd över att få frågor om konserten och anser sig förföljd av massmedierna.

-Det här uppträdandet är det flera föreningar som anordnar och de har samma rättigheter som du, säger han.

Trots att evenemanget annonseras med orden "YPFDJ presenterar", med organisationens symbol, hävdar Zerom Beraki att regimen inte står bakom.

TT har förgäves sökt Eritreas ambassad för en kommentar.