Olle Schmidt har länge kämpat för Dawit Isaaks frisläppande. Här på pressfrihetens dag för några år sen. Nu i möte med afrikanska länder Foto: Åke Pettersson

Afrika och EU kritiserar Eritrea

Den gemensamma församlingen för EU och länder i Afrika, Västindien och Stilla havet fördömde häromdagen för första gången formellt Eritreas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Och krävde att Eritrea genast släpper Dawit Isaak och alla andra politiska fångar.

Det berättar Olle Schmidt - svensk delegat från Europaparlamentet, som ligger bakom att organisationen (AVS-länderna) uppmärksammar bland annat fänglade Dawit Isaaks situation.

Men Eritreas representant slår tillbaka och säger att det enbart handlar om lögner och politisk illvilja från alla andra länders sida.

 

Onsdag den 19 juni (2013) avslutades den 25:e sessionen i Bryssel av den gemensamma parlamentariska församlingen mellan EU och länder i Afrika, Västindien och Stilla havet, de så kallade AVS-länderna. 

Församlingens två ordföranden, Louis Michel (Belgien) och Joyce Laboso (Kenya) presenterade en deklaration om situationen i Eritrea. Deklarationen hänvisade till vad FN:s särskilda rapportör för Eritrea Sheila B. Keetharuth föreslagit i sin rapport, och fördömde regimens övergrepp.

Formell deklaration

– Under de snart sju år jag suttit i AVS-EU-församlingen har jag ständigt kritiserat Eritrea för brott mot mänskliga rättigheter. Jag är glad att min kritik nu resulterat i en formell deklaration från EU och AVS-länderna.

-Nu uppmanas AVS-länderna att pressa Eritrea till att sluta kränka befolknings mänskliga rättigheter och upphöra med försvinnanden, godtyckliga arresteringar, tortyr, obestämd värnplikt - samt att genast släppa Dawit Isaak och alla andra politiska fångar, säger Olle Schmidt.

Lögner och illvilja

Eritreas representant i församlingen, Musa Hussein Naib, meddelade att både ACP-EU ländernas deklaration och FN:s särskilda rapport om Eritrea enbart bestod av lögner och politisk illvilja.

– AVS-EU länderna uppmanar EU och omvärlden att noga följa situationen i Eritrea, och jag bad våra två ordföranden att själva åka till Eritrea och dokumentera övergreppen. Det är ett stort steg att afrikanska länder genom AVS-församlingen nu fördömer Eritrea, avslutar Schmidt.

-------------------------------------
Fakta: AVS-EU ländernas gemensamma parlamentariska församling består av folkvalda ledamöter från EU:s medlemsländer och länder i Afrika, Västindien och Stilla havet. Församlingen träffas två gånger per år för att diskutera samarbetet som regleras av Cotonou-avtalet. Avtalet innehåller bland annat regler om frihandel och förutsättningar för politisk dialog. Olle Schmidt är liberala gruppens samordnare för Europaparlamentets samarbete med AVS-församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".