Dawit i fängelse 4500 dagar Men han lever, säger eritrean

På lördag den (18 januari 2014) hålls en bred manifestation i Stockholm för att uppmärksamma att fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak då suttit inspärrad i Eritrea utan rättegång i 4 500 dagar.

Kulturnytts Åke Pettersson har träffat en svensk-eritrean som efter 22 år i Sverige flyttade  tillbaka till sitt första hemland. Men efter drygt ett år är han tillbaka i Sverige igen. Ungefär samtidigt hoppade Eritreas mest kände sångare av i USA.

Det här är Eritreas kanske mest berömde sångare och poet - Yohannes Tikabo - känd för sin regimvänlighet. Men till och med han hoppade av under en propagandaturné i USA för någon månad sen. Sen gjorde Tikabo den här singeln om hur regimen kränker de mänskliga rättigheterna, och om hur unga eritreaner flyr landet. Strax före jul hoppade till exempel halva fotbollslandslaget av i Kenya.

Men för drygt ett år sen satsade ändå Kwame Toure, som bott i Sverige i över 20 år, på flytta tillbaka till Eritrea.

Han tillhör varken dom regimvänliga eller oppostionen. Och drömmen om Eritrea finns kvar - men han återvände till Lund strax före jul.

– Det var ett tufft år. Väldigt mycket väntetid, alltså arbetsmöjligheerna är väldigt begränsade. Ständigt vatten och elavbrott, internet finns knappt. Avsaknaden av information - och överhuvudtaget känslan av stagnation.

– Många vänner till mig också som hoppat av från armén och håller på att gömma sig.

Eritrea befinner sig nästan i krigstillstånd, säger Kwame Toure.

– Till råga på allt har man delat ut kalashnikov-gevär till alla män i Eritrea och till ogifta kvinnor för att de ska försvara landet.

– Det kallas för folkets armé.

Fast för ett år sen - den 21 januari 2013 - gjordes faktiskt ett kuppförsök, som regimen hittills tigit ihjäl:

– Jag såg i alla fall sådana här asfalterade vägar, som hade skadats av de tunga stridsvagnarna. Och som hade körts i hela Asmara.

– Sen är det många som har fängslats efter det här försöket. Många inom militären, även guvenörer i olika regioner.Men det är som vanligt i Eritrea, ingen ställs inför rätta. Och vad de är anklagade för har vi inte fått reda på heller, säger Toure.

Det är heller inte lätt att få information om fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

– Jag har i alla fall frågat vissa människor inom militären om Dawit Isaak lever. Och de försäkrar att han är vid liv!

Och regeringen vill hålla honom vid liv?

– Ja, jag tror inte heller det ligger i regimens intresse att förlora honom.

Men det hade varit bättre om de släppt honom?

– Ja, det är klart. Men inte bara honom utan alla politiska fånga, samvetsfångar måste ju släppas!

Tyvärr ser det väldigt mörkt ut. Regimen i Eritrea sitter säkert så länge Etiopien inte tvingas rätta sig efter det fördrag FN faktiskt beslutat om. Tills så sker kan president Afeworki förklara landets isolering och alla försämringar med att Eritrea är nära krig.

Det tror Kwame Toure - och nu sångaren Yohannes Tikabo.

Åke Pettersson

Fotnot: Manifestationen för Dawit Isaak hålls i morgon lördag kl 15 på Sergels Torg i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista