1 av 2
Lovikkavante
2 av 2
Åsa Westlunds kurbitsmålade träskor med hög klack.

Lovikkavantar och kurbitsmålningar – folklore, hantverk och hemslöjd ligger i tiden

Veckans STIL handlar om grovstickade tröjor och mössor, Lovikkavantar, träskor och kurbitsmönster. Under visningarna i Paris lät den holländska designduon Viktor & Rolf sina modeller och sig själva bära traditionella holländska träskor. Designern Anna Sui har gjort väskor med korsstyngnsbroderier och svenska Sandra Backlund gör internationell succé med sina stickade kreationer.

Modet genomsyras alltmer av en trend som man i branschen kallar för ”etno”. I mitten av 1970-talet sa man ”folklore” om plagg som lånat färg, mönster eller form från olika sorters folkdräkter. Vad är skillnaden? Hur har det nya intresset uppstått? Och varför är det så populärt just nu?

Vi har pratat Lovikkavantar med designern Lovisa Burfitt i Paris och stickade tröjor med stickexperten Suss i Los Angeles, en kvinna som stickat tröjor till både teveserien Cosby och filmen Matrix. Och så har vi mött Izzy Young, en man som driver Folklore Center i Stockholm.

Veckans gäst är den Rättviksfödda designern Åsa Westlund som gjort succé med med kurbitsmålade träskor med hög klack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".