1 av 2
Madonna, till vänster, Donatella Versace, i mitten och Cher
2 av 2
Gianni Versace 1997

Versace – mode, mord och ett miljonimperium

I veckans Stil berättar vi historien om det italienska modehuset Versace.
Ett familjeägt modehus vars grundare Gianni Versace ( 1946-1997) tragiskt sköts till döds av seriemördaren Andrew Cunanan i Miami den 15 juli 1997.

Sedan dess drivs modehuset av hans syster, den blonda och solbrända Donatella som tidigt insåg vikten av att knyta till sig glamorösa kändisar till märket. Madonna, Demi Moore och Christina Aguilera har alla poserat för Versace. Och det var tack vare en Versaceklänning som Elizabeth Hurleys karriär tog fart, 1994. Det är också Versace som såg till att supermodellerna kom att bli just supermodeller.

I år är det trettio år sedan Gianni Versace visade sin första kollektion.
Redan från början tydde hans användning av läder, jeans, plast och färgstarka textilmönster, på att han var en annorlunda designer.

Han drog sig inte heller för att hylla den sexiga kvinnan. Hans stilförebilder var de prostituerade kvinnor han hade sett i sin barndoms kvarter i Kalabrien i södra Italien. Kvinnor som han betraktade som starka, stolta och snygga stilförebilder.

Men Versace stack inte under stol med att han tyckte att män var allra sexigast. Han var öppet gay. Versace gjorde mycket mode för män som han framställde som både starka och sensuella. En look som gick hem hos rockstjärnor som Jon Bon Jovi och Axl Rose.

Gianni Versace gjorde också dräkter till en mängd olika balett- och operauppsättningar. Han samarbetade med några av världens främsta koreografer, som Maurice Béjart, Roland Petit och Twyla Tharp. Och så designade han scenkläderna till Elton Johns världsturné 1992.

I programmet berättar vi om mordet, arvet och nutidens Versace.

Veckans gäst är Emma Wiklund, Sveriges supermodell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".