1 av 2
Cary Grant, mörk och reslig.
2 av 2
Henning Sjöström, Sveriges första kändisadvokat med helt egen stil. Hustrun Kerstin rättar till kläderna.

Cary Grant – den slitstarkaste manliga modeförebilden?

”Alla vill vara Cary Grant. Till och med jag vill vara Cary Grant” – Cary Grant

Veckans Stil ägnar vi åt den kanske slitstarkaste manliga modeförebilden genom tiderna, den brittiske skådespelaren Cary Grant (1904-1986) som kom att göra succé i Hollywood, inte minst i flera filmer regisserade av Alfred Hitchcock.

Den mörke och reslige Cary Grant var ett sällsynt ståtligt exemplar av det manliga släktet. Han var också en skådespelare som förfinade konsten att aldrig spela över.  Men det var genom hans personliga stil som han kom att gå till historien som en av dom stora manliga stilförebilderna.

En stil som han odlade och finslipade genom åren. Cary Grant föddes nämligen som Archibald Leach i Bristol 1904, men kom efter att ha studerat manliga förebilder att förvandla sig till den världsvane Cary Grant. För ett par år sen konstaterade det manliga magasinet ”GQ” att Gary Grants blågrå kostym i Hitchcockfilmen ”I sista minuten”, från 1959,  ”tveklöst hörde till den mest legendariska i amerikansk filmhistoria”.

Men Cary Grants look lever vidare, inte minst inom modet.
Den amerikanske designern Tom Ford och den italienske modeskaparen Giorgio Armani är båda beundrare av Cary Grants ledigt eleganta kostymstil.

I programmet möter vi en svensk stilbildande man, den legendariske advokaten Henning Sjöström.


Vi tar oss en titt på både hatten och slipsen och frågar oss vem som startade dagens kostymtrend, var det Jay-Z? Eller Sean Combs?

Veckans gäst är Per Sjölund som driver butikskedjan Slipsgossen och som nyligen publicerade ”Slipsboken”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista