Salvatore Ferragamo – mannen som satte den väldesignade skon i modefokus

”En bra skodd fot åldras inte”. Det hävdade Salvatore Ferragamo (1898-1960) som var en av de första, enligt många den störste, skodesignern under 1900-talet. En man vars inflytande vi kan se än idag, på flera sätt.

Inte minst kom han genom sina exklusiva skor att bana väg för skor som lyxaccessoar inom modet. Idag är just skor, tillsammans med accessoarer som väskor, de största inkomstkällorna för alla stora modehus.

Salvatore Ferragamo var en av dom första som hade förmågan att skapa skor som påminde om konstverk och han var mycket innovativ. Bland annat skapade han den skomodell som många av oss travar runt i än idag – kilklacken som han fick patent på 1937.

Ferragamo kompromissade aldrig med bekvämligheten. Vid sidan av sitt jobb studerade han därför anatomi, för att lära sig hur kroppen – och fötterna – var funtade. Och fysik, kemi och matematik för att kunna skapa dom bästa skorna till dem. ”Elegans och bekvämlighet är inte inkompatibla. Den som framhärdar med att påstå motsatsen vet helt enkelt inte vad han talar om”, som han sa.

Men inte minst insåg han redan i början av 1920-talet hur viktigt det var att förknippas med celebriteter för uppmärksamhet.

Under sin karriär kom han att skapa skor till alla stora stjärnor – Rita Hayworth, Sofia Loren, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Ava Gardner, Katherine Hepburn, Marlene Dietrich, Bette Davis, Marilyn Monroe. Många av dom kom att resa till hans verkstad och butik i Florens.

Men det skulle aldrig ha fallit Salvatore Ferragamo in att kalla sig för skodesigner. Han var skomakare. Hantverket underströks alltid, och han lät sig gärna fotograferas med sina verktyg.

I veckans STIL berättar vi mer om honom och frågar oss hur den svenska skomarknaden ser ut idag. Hur mycket skor köper vi egentligen? Vi försöker utröna när skor blir till konst, och så tar vi reda på vad en trampare egentligen gör.

Veckans gäst är Ann-Marie Dahlberg, intendent på Livrustkammaren på Stockholms slott.