1 av 3
Ossies Polare Twiggy, London 1966
2 av 3
Moto boy
3 av 3
David Hockney och Celia Birtwell framför Hockneys målning Mr & Mrs Clark and Percy

Ossie Clark – modedesignern som klädde och betedde sig som en rockstjärna

I veckans Stil beger vi oss till London mellan 1965 - 74 då den brittiske modedesignern Ossie Clark skapade kläder till dåtidens trendsättare inom både konst och musik.

Han sydde upp kappor till Twiggy och Britt Ekland och klänningar till Marianne Faithfull och Bianca Jagger. Han designade kroppskramande overaller , slitsade ner till skrevet, åt Mick Jagger till Rolling Stones turnéer. Han var kompis med dem alla, dessutom.

Han revolutionerade modevärlden genom att vara den förste som gjorde plagg i ormskinn. Och hans sätt att få modevisningar till glamorösa fester  med musik och kändisar blev stilbildande för hur kläder skulle komma att presenteras på visningar.

Hans plagg var synnerligen väl skurna i fina kvaliteter och många har vittnat om hur sköna, mjuka och sensuella de kändes mot kroppen. Men så uppmanade Ossie Clark ofta kvinnorna att bära plaggen utan underkläder.

Klädernas fantastiska mönster var ritade av hans fru  och samarbetspartner Celia Birtwell. Den kände konstnären David Hockney var en nära vän och porträtterade paret och deras katt på en tavla med titeln ”Mr and Mrs Clark and Percy”.

Den hänger idag på Tate Modern där den tillhör de populäraste. Fast katten hette egentligen Blanche.

I veckans program undersöker vi hur man egentligen skaffar fram ormskinn. Är det verkligen något att rekommendera? Vi har träffat svenska designer som berättar vad musik betyder för kreativiteten.
Och så pratar vi om kontrastverkan, om läder och läppstift, med den svenske musikern Moto Boy.

Veckans gäst är Petra Markgren Wangler, musikkännare och programledare på Kulturnyheterna på SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".