1 av 3
Aftonklänning designad av Alix Grès, 1937
2 av 3
Sandra Backlund
3 av 3
Kappa designad av Alix Grès, 1950
28 mars 2008

Vionnet och Grès – två av modets mesta innovatörer

I veckans STIL berättar vi om två av modets mesta innovatörer. Två kvinnor som kom att föra klädskapandet framåt genom innovativa tekniker. Madeleine Vionnet (1876-1975) genom att skära till på snedden. Alix Grès (1903-1993) genom att skulptera fram former genom drapering. Men trots sina snillen, och trots att dom var ytterst framgångsrika entreprenörer under sin verksamma tid (Vionnet slutade designa 1939, Grès 1988) är dom något av doldisar utanför modekretsar.

Men i modebranschen är de hyllade. Modeoraklet Diana Vreeland kallade till exempel Madeleine Vionnet för  ”1900-talets viktigaste klädskapare”. Deras design studeras noga av alla som är intresserade av att skapa kläder, tekniken är nämligen fenomenal. Deras plagg ställs regelbundet ut och bemöts ofta med kommentarer som: ”men  plaggen ser ju ut att kunna vara gjorda idag”. Just nu pågår en utställning med Alix Grès plagg på Fashion Institute of Technology (FIT) i New York, och boken ”Madame Grès, Sphinx of Fashion” har publicerats i samband med den.

Både Madeleine Vionnet och Alix Grès var tillbakadragna som personer, dom lät kläderna tala för sig själva. Båda gjorde plagg som bejakade den kvinnliga formen. Rörelsefrihet var viktigt. ”När en kvinna ler måste klänningen le med henne”, som Vionnet sa. Och båda inspirerades av den antika kulturen i Grekland, eller som den framställdes under nyklassicismen.

I veckans program berättar dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt om den antika klädedräkten.

Dessutom berättar vi om framtidens material och så möter vi den svenska modeskaparen Sandra Backlund.

Veckans gäst är Cia Jansson, modechef på tidningen Elle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista