1 av 2
Twiggy, Leslie Hornby, poserar 1967. Foto: Scanpix.
2 av 2
Marlon Brando. Foto: Scanpix.

Bröst - platta, yppiga, stora, men mest av allt små

De har symboliserat moderskap, fruktbarhet och sexualitet. De har varit hängande, klotformade och tillplattade. Idag är de större än nånsin. Men inte inom modet där de brösten helst ska vara små. I veckans STIL frågar vi oss varför det är så. Och är det finare att visa nakna bröst på modebilder, och på catwalken, än någon annanstans?

Vi pratar bröst med stylisten Robert Rydberg och designern Liselotte Westerlund. Det gör vi även med smyckedesignern Pamela Love från New York, som visar både smycken och bröst i modemagasinet Purple Fashion. Vi har dessutom talat med modellen Twiggy, kvinnan som lanserade den platta looken under 1960-talet.

Idag designar hon själv kläder och är en av domarna i tv—programmet Top Model som leds av den bystiga Tyra Banks. Vad har hon dragit för slutsatser om mode och bystmått? Dessutom berättar vi om bröstet som reklamplats. Och så tar vi oss en titt på den manliga bringan.

Veckans gäst är Dirk Gindt, lektor på modevetenskapen vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista