1 av 2
Jean-Paul Gaultier
2 av 2
Yves Kleins alldeles egna blå nyans hänger på Louisiana

Blått – det marina modets dragningskraft

Blå- och vitrandiga tröjor. Seglarskor. Marinblått! I veckans STIL blickar vi ut över hav och himmel och tittar närmare på det marina modet som alltid dyker upp lagom till sommaren, oberoende av andra trender. Men just i år är faktiskt blått helt rätt. Det är årets färg, hävdar somliga.

Inte minst gör Pantone det, ett färgföretag som erbjuder en standardiserad färgskala för bland annat textilindustrin och inredningsdesigner. Till 2008 års färg har dom utnämnt ”irisblått”, med färgkoden 18-3943. Och i vår har fler designer använt sig av just blå toner, bland annat Lanvin, Marni , Chloé och Balenciaga.
Vilka är det egentligen som har makt över vilka färger som blir trendiga från år till år?

I programmet berättar vi dessutom om Kleinblått, den blå nyans som konstnären Yves Klein tog patent på 1960. Och så besöker vi Göteborg för att undersöka om myten stämmer, är marinblått mer populärt i Göteborg än någon annanstans? Dessutom berättar vi om hur sjömanskostymen kom att bli trendig genom ett porträtt av den brittiske kungen Edward VII som femåring, och därefter hållit ställningen som återkommande klassiker. Inte minst inom modevärlden där den franske designern Jean-Paul Gaultier gjort den tvärrandiga sjömanströjan till sitt signum. Och så förstås inom gaykulturen, där matrosen har en speciell plats.

Veckans gäst är Daniel Björk, modejournalist och nybliven chefredaktör på modetidningen Rodeo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista