Jackie Kennedy

Jackie Kennedy – varför tjatas det fortfarande om henne?

”Kära Mrs Vreeland, jag skriver till er i förhoppningen att ni kan finna några minuter i ert upptagna liv för att hjälpa mig att läsa ett enormt stort problem, vilket är KLÄDER!” 

Så skrev Jackie Kennedy 1960 i ett brev till Harper’s Bazaars moderedaktör Diana Vreeland, som kom att bli hennes modementor.

Då var hon ännu inte presidenthustru, men alltmer fotograferad under maken, presidentkandidaten John F Kennedys många kampanjtal. 

I veckans STIL  fortsätter vi att undersöka hur modet i USA har påverkat oss genom åren och tittar därför närmare på Jackie Kennedy vars stil än idag hyllas och härmas. De raka, ärmlösa klänningarna, utan markerad midja i aprikos, rosa, gräsgrönt, gult, beige och vitt som fick henne att stå ut från mängden av kostymklädda män som ett skimrande smycke. De enkla plaggen utan mönster och distraherande detaljer. De få, men noga utvalda accessoarerna  – och de lågklackade skorna. En ung, enkel, och därmed lättkopierad, stil. ”Den spred sig som en epidemi, den där garderoben”, som den kommande presidenthustrun Betty Ford konstaterade. 

För några veckor frågade modebranschtidningen Women’s Wear Daily över tusen personer om hur dagens presidentkandidaters fruar står sig i konkurrensen med forna tiders presidenthustrur ifråga om stil och inflytande. Efter mer än fyrtio år betraktas Jackie fortfarande, med stor marginal, som den ultimata stilikonen. Och det trots att hon sa:
”Jag vill inte bli en modesymbol. Jag vill bara vara passande klädd”. 

Men varför blev just hon så berömd? Och varför fortsätter så många tjata om denna Jackie? Om detta berättar vi mer i programmet. Liksom om konsten att bära en pillerburkshatt, och om vad en syster kan betyda. Jackies syster Lee Radziwill är även hon en tjusigt klädd kvinna. Dessutom frågar vi oss varför amerikanska politikerfamiljer alltid måste le och se glada ut på bild, trots att katastroferna lurar runt hörnet. Och så berättar vi var den blodfläckade rosa dräkten, som hon bar den ödesdigra dagen i Dallas 1963, finns. 

Veckans gäst är Folke Rydén, journalist, prisbelönt dokumentärfilmare och före detta korrespondent i USA  för Sveriges Television.

Fakta fel i programavsnittet:

Vi vill be om ursäkt för att det råkade smyga sig in ett faktafel i
senaste Stil som handlade om Jackie Kennedy. I ett av reportagen sägs det att Jackie och hennes syster Lee Radziwill samtidigt förlorade varsin son 1999, då John F Kennedy Jr flög ihjäl sig och Anthony Radziwill dog i cancer. Men Jackie kunde omöjligt förlora en son det året då hon redan varit död i fem år (Jackie gick bort 1994).

Stil tackar uppmärksamma lyssnare som hört av sig i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".