Designern Estrella Archs och skådespelerskan Lindsay Lohan under modevisningen av Ungaros vår- och sommar-kollektion 2010. Foto: Scanpix.
16 oktober 2010

Ungaro – ett modehus i blåsväder

Veckans STIL ägnar vi åt skandaler och provokationer inom mode och marknadsföring av kläder. Det franska modehuset Ungaro har gjort den skandalomsusade 23-åriga amerikanska skådespelerskan Lindsay Lohan till ”konstnärlig rådgivare", tillsammans med chefsdesignern Estrella Archs. Debutkollektionen (vår- och sommar 2010) visades nyligen i Paris under buller och bång. Ett misstag eller ett genidrag? I programmet berättar vi bakgrunden till huset Ungaro som gjort sig känt genom sensuellt draperade kläder signerade husets grundare, den tystlåtne Emanuel Ungaro (1933 -).

”Man ska inte bara bära en klänning, man ska bebo den”, menade Emanuel Ungaro som var populär bland kvinnor som inte var rädda för att synas i hans färgstarka plagg, men så var han en hejare på att skapa smickrande silhuetter. Om silhuetter berättar vi mera om i programmet. Ungaro gjorde sig även känd genom att blanda färger och mönster – randigt, rutigt, blommigt, leopardmönstrat – på ett sätt som man inte gjorde förr, men som är vanligt nu. I programmet berättar Kristina Tjäder från det svenska modemärket Dagmar om hur de medvetet arbetar med mönstrade tyger i sina kollektioner. Kanske Ungaro och Ungaro nu inte är så fjärran från varandra som man kanske kan tro. Emanuel Ungaro var heller inte främmande för att använda sig av provokativa grepp för att synas, han heller. Om hur modeannonser kan provocera på olika vis, genom olika tider, får vi också höra om.

Veckans gäst är Cia Jansson, modechef och creative director på Elle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".