23 oktober 2009

Woody Allen – en manlig stilförebild i tiden?

I veckans STIL tar i en titt på manliga modeförebilder och deras ofta hängivna, följeslagare, genom att ta avstamp i Woody Allen och hans garderob fylld av lediga manchesterbyxor och stickade tröjor i dova färger och vita skjortor. Men många män som hyllar den amerikanske regissören, manusförfattaren och skådespelaren Woody Allens klädstil påpekar att de gillar just det nedtonade i den. Diskreta kläder som utgör en uppfriskande motvikt till …tja, mode. I programmet får vi höra män berätta om hur de förhåller sig till kläder, mode och stil.

En annan som blev uppskattad för sin diskreta stil var den brittiske dandyn Beau Brummel, även om ordet ”dandy” idag uppfattas på ett motsatt sätt. Under hans tid var detaljer viktigt, och det verkar de vara än idag enligt många klädintresserade män. Vi har talat med grundaren av ”The Corduroy Appreciation Club”, det vill säga klubben som hyllar manchestertyget, som berättar om vitsen med just manchester. Ett material som för övrigt kallats för ”den tänkande mannens tyg”.
Dessutom berättar vi om modeskaparen Hussein Chalayan som har ett annat, intellektuellt, förhållningssätt till mode.

Veckans gäst är Roland Kretzschmar som var med om att grunda (den idag nedlagda) ”Herrbloggen” som avhandlade män och manligt mode.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista