30 oktober 2009

Fyra frisyrer som förändrade världen

I veckans STIL gör vi nedslag i fyra färgstarka frisyrer som inte bara fångat tidsandan de uppstod i, utan som även blivit till slitstarka samtida favoriter. I programmet berättar vi bakgrunden till den frigjorda pagen, den politiskt laddade afron, den uppkäftiga tuppkammen och det praktiskt rakade huvudet som gett mången tunnhårig man ett lättskött alternativ.

Långt innan det fanns modetrender så fanns det hårtrender. Till en början slog dom kungliga hoven an stilen, därefter den sociala eliten  som med tiden förskjutits från förmögna familjer till trendsättande filmstjärnor och artister. Men gemensamt är att genom alla tider har moraliskt upprörda grupper alltid haft synpunkter på hur håret egentligen borde se ut.

Det kortklippta pagehåret på det tidiga 1920-talets kvinnor betraktades till exempel till en början som en symbol för promiskuitet, och okvinnlighet. I tidningarna kunde man läsa insändare som ville göra gällande att: "kvinnorna skulle få skägg om de fortsatte med detta löjliga och okvinnliga mode". Men kvinnorna härdade ut. Det var första gången i historien som kvinnor drev hem sina egna uppfattningar i modefrågor. Vi berättar även om hur det kom sig att tuppkammen dök upp hos det konceptuella amerikanska punkmetalrockbandet Plasmatics (ledtråd: filmen Taxi Driver) och därefter gjorde sitt segertåg inom den brittiska hårdpunken med Exploited i spetsen.  Men än idag väcker den reaktioner, det får vi höra mer om. Dessutom har vi besökt frisörsalongen "Afro Söder" i Stockholm för att höra hur det står till med afrofrisyren idag. Och så berättar vi mer om räddningen för tunnhåriga män.

Veckans gäst är Peter Andersson, Sveriges mest anlitade och prisbelönta hårstylist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista