6 november 2009

Den idealiska gudinnan – en klassisk stil i tiden

Dåliga tider är bra tider för gudinnor, åtminstone för den klassiska stil dom representerar. För tittar man bakåt  i tiden så dyker draperingar, flätningar och de böljande och kroppsförskönande former som vi gärna förknippar med gudinnor, ofta upp under ekonomiskt skakiga tider.
I veckans STIL nystar vi oss därför fram i trådar vävda av Ariadne, Penelope och Athena för att se hur dom grekiska gudinnorna påverkat vår klädsel genom historien, fram till idag.

Vi berättar om den amerikanska dansaren Isadora Duncan som i början av 1920-talet förkastade traditionella dräkter och danssteg till förmån för fria rörelser i flödande dräkter av grekiskt snitt. Men den antika grekiska kulturen var inte bara hennes stora inspirationskälla.

Den franska modeskaparen Madeleine Vionnet, använde sig även hon av antiken då hon vid samma tid skapade plagg som förhöjde effekten av rörelse, och av elegans. Det gjorde hon genom den tekniken som innebär att man klipper till tyget på snedden, eller på skrådden. Hon hade tittat extra noga på just antikens kvinnor, som dom var framställda i konsten.
Mer om utställningen ”Madeleine Vionnet (1876-1975)” som visas på Museé des Arts Décoratifs i Paris (fram till den 24 januari 2010) får vi också höra.


Men vad var det egentligen för ideal som gällde i Aten 400 f.Kr.? Var de ens möjliga att uppnå för vanliga dödliga? Vi har besökt Medelhavsmuseet och berättar mer om grekiska ideal inom just konsten.

Inte minst tar vi oss en titt på dagens grekiska modescen som fått en nytändning. Vi har pratat med den internationellt hyllade designern Sophia Kokosalaki, vars vår- och sommarkollektion 2010 är extra fylld av referenser till just det grekiska, om vad som inspirerar henne.

Veckans gäst är Christer Axelsson, tillskärare på Dramaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista