18 december 2009

Årets julklappar – varma strumpor, väldoft och vampyrer

God jul önskar STIL som denna vecka delar ut modejulklappar i form av varma strumpor, väldoft och vampyrer – och så lite hemkört.
I programmet synar vi nämligen några fenomen som dykt upp i svallvågorna av det senaste decenniets stora shoppingvurm. För om vi blickar i backspegeln kan vi konstatera att vi sällan har tittat på, suktat efter och köpt  så mycket moderiktiga kläder och accessoarer, som dom senaste (tio) åren. I programmet sammanfattar vi lite av vad som egentligen hände inom modet, och varför.

Designmedvetenheten sträckte sig bokstavligen från topp till tå, så att även strumpan fick sig en så kallad ”make over”. Men även en färgglatt mönstrad strumpa kan pigga upp den tristaste av dagar, hävdar somliga som vi pratat med. Och så får vi reda på hur det här med tomten och julstrumpan egentligen hänger ihop.

Parfymerna trängde sig ned i ljusen och in i våra hem. Vi berättar mer om parfymer och parfymörer som lanseras som stjärnor. Parfymören Ben Gorham och journalisten Hedvig von Mentzer berättar om vad det här med dyra designade doftljus egentligen går ut på.

Vi synar vampyrmodet i sömmarna genom att studera kläderna i filmen Twilight, vars stjärnor kläs upp i modehusens allra exklusivaste varor i glossiga månadsmagasin. Men hur ser kläderna i filmerna egentligen ut, och varför? Kostymören Tish Monaghan berättar om hur hon tänkte då hon klädde filmens Bella och Edward.
Och så tar vi oss en titt på det hemgjorda och det handgjorda.