Al Capone 1929. Foto: Scanpix.
8 januari 2010

Gangster – en farligt inflytelserik stil

Chicagos gangsters gjorde sig under 1920-talet inte bara sig kända genom sin brutalitet, utan även genom sin dyrbara livsstil. De glänste gärna med sina blanka bilar, diamantbeströdda smycken och exklusiva kostymer, och kom därmed att personifiera det nya framväxande konsumtionssamhället. Genom sina attribut bevisade de att vem som helst kunde bli rik, och köpa sig stil. 

I veckans STIL beger vi oss in i gangstervärlden för att där glänta på garderobsdörrarna för att se hur, och varför, deras stil blev eftertraktansvärd.

Många av dåtidens gangsterledare (som gjorde sig en förmögenhet på spritförbudet som ifördes i USA 1920) blev riksbekanta kändisar genom sin extravaganta livsstil, inte minst Al Capone. I programmet berättar vi mer om honom, och hans stil som kommit att inspirera ett stort antal böcker och filmer genom tiderna.

Vi tittar lite extra noga på den vanligt förekommande västen, och reflekterar över gangsterbrudarnas roll och funktion. Daniel Björk, chefredaktör på modetidningen Rodeo, bläddrar i ”City of Shadows, Sydney Police Photographs 1912-1948” och funderar kring varför bokens gamla bilder ur Sydneypolisens arkiv av brottslingar och dess offer fått dagens modeskapare som Karl Lagerfeld och John Galliano att tända på alla cylindrar. Och så får vi höra om hur Jens Lapidus, författaren till succéboken ”Snabba cash” resonerade kring sitt detaljrika sätt att skildra dagens ljusskygga element.

Veckans gäst är Henrik Höjer, historiker, journalist och författare till boken ”Al Capone, gangstern och den amerikanska drömmen”.

Programmet är en repris från oktober 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".