1 av 2
2 av 2
En sida ur Alexey Brodovitchs bok från 1945.
Fredag 22 januari

Den ryska moderevolutionen – hur öst kom att prägla väst genom banbrytande design

Efter den ryska revolutionen 1917, flydde tusentals ryssar till Europa och USA där de kom att prägla stilen i väst, för lång tid framåt. I veckans STIL vänder vi därför blicken österut, mot den kosmopolitiska och flärdfulla storstaden S:t Petersburg från vilken illustratören Erté, art directorn Alexey Brodovitch, parfymören Ernest Beaux och många fler som förändrade modebilden, kom. Om den ryska moderevolution berättar vi mer om i veckans program.

Men före bolsjevikernas maktövertagande var det även många som reste till St. Petersburg, där de gjorde karriär och levde loppan. Framgångsrik blev den svenske skräddaren Lidvall som sydde upp kläder till självaste tsar Nicolai II. Om den svenske skräddaren och hans liv berättar vi mer om. Vi har även besökt Dansmuseet där Erik Näslund berättar om vilket intryck ryska dansare som Nijinski, och senare Nurejev, gjorde, och hur de kom att förändra synen på balett.

Vi skildrar även hur modetidningarnas form förändrades, framför allt genom den banbrytande Alexey Brodovitch på modetidningen Harper’s Bazaar i New York. Hans stilrena grafiska formgivning (och hårda krav på fotograferna, som bland annat Richard Avedon), kom att bli stilbildande långt in i våra dagar. Och så får vi höra om mästerjuveleraren Fabergé och hans berömda ägg.

Veckans gäst är Anders Wester, art director.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".