1 av 5
Typisk modejournalist?
2 av 5
Svart dramatik på Burfitts visning
3 av 5
Pappersklänning
4 av 5
Modepionjären Mona Skagefors
5 av 5
Modeskaparen Lovisa Burfitt
05 februari 2010

Mode – är det verkligen värt att skriva om?

Hur skildras egentligen mode i media idag, och hur har det tidigare skildrats? Den frågan luftar vi i veckans STIL. Vi har bland annat pratat med både modeskapare och modeskribenter under den gångna modeveckan i Stockholm.

Vi har även rest till Göteborg, och bakåt i tiden. Där bor nämligen Mona Skagerfors som är en av pionjärerna inom svensk modejournalistik. Sedan slutet av 40-talet har hon skildrat modets skiftningar. Hon är både tecknare och skribent och har skrivit flera böcker. Den senaste kom 2004 och hade titeln ”Ytans förvirring - kläder eller mode?!”. Hon berättar inte bara hur dagstidningarna betraktade mode förr, utan målar även upp hur det kunde gå till under modehusets Balenciagas visningar under glansdagarna.

 

I programmet tar vi även reda på hur samarbetet mellan den i Paris bosatta svenska modeskaparen Lovisa Burfitt och den hylllade skådespelaren Noomi Rapace egentligen började, och vad det har gett i utbyte.

 

Dessutom ger vi alternativ till hur tidningar och papper kan användas inom mode. Om det berättar modedesignern Bea Szenfeld mer.

Veckans gäster är: Maria Schottenius, kulturchef på Dagens Nyheter och Daniel Björk, skribent på modesajten Rodeo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".