26 februari 2010

Première Vision – jakten på nästa textiltrend

Denna vecka har STIL begett sig till  Paris för att där bokstavligen nysta i trådar som leder rakt in i världens största tygmässa – Première Vision.

En bit norr om stan, nära flygplatsen Charles de Gaulle, ligger stora mässhallar som två gånger om året lockar till sig över 50 000 människor i modebranschen som vill spana in nästa års trender redan nu.

Den nyligen avslutade februarimässan visade nämligen tyg och trender inom färg och mönster inför 2011 års vår- och sommarkollektioner.

I programmet talar vi med leverantörer, inköpare och modeskapare som är på plats, för att höra vad de egentligen gör där – och vilka tendenser har de snappat upp. Vi berättar även mer om hur det går till på mässan, som växt något enormt sedanstarten 1973. Då var det femton vävare från Lyon som slöt sig samman för att bättre kunna marknadsföra sina textilier. Idag är över 700 utställare från hela världen på plats för att visa upp sina varor.

Om vilken färg det är som gäller när berättar den evenska representanten för det amerikanska företaget Pantone, som varje år utlyser ”årets färg”. Hur går det egentligen till? Vi har även mött den svenska modeskaparen Carin Rodbjer ( som även hon besöker mässan) som berättar om sitt kära förhållande till de lite mer svårflirtade materialen, de som ofta blir lämnade av andra inköpare.

Veckans gäst är Monica Sjöberg, konceptdesigner på H&M:s avdelning ”Modern classic”