René Zellwegger Oscarsgalan 2008
5 mars 2010

Oscarsgalans röda matta ­– modets mesta marknadsplats

På söndag går den 82:a Oscarsgalan av stapeln i Hollywood.
I veckans STIL vandrar vi därför längs Oscarsgalans röda matta genom tiderna för att undersöka hur – och varför – denna promenadsträcka blivit till  en av modets mesta marknadsplatser.

För när mikrofoner sticks fram under näsorna på dom anländande skådespelarna idag får dom sällan frågor om sitt arbete, utan om vilka märken de bär. Att som modeskapare få sitt namn nämnt – och sitt plagg exponerat– för miljoner människor är guld värt.

Men även skådespelare kan tjäna stora (reklam)pengar på att slipa till sin modemedvetenhet.

Om hur det gick till berättar vi mer om i programmet. Där tar vi även reda på var den röda mattan egentligen kommer ifrån, och hur den är konstruerad. Vi har även talat med en fotograf som är van att fotografera uppklädda människor på röda mattan. Vad rör sig i hans huvud? 

Vi har även talat med några som blivit utnämnda till ”sämst klädda”. Finns det kanske för lite av sådant idag? Dessutom tar vi en titt på en eftersatt grupp i galasammanhang – männen. 

Veckans gäst är  Jonna Bergh Wahlström, chefredaktör på Glamour

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista