1 av 5
Christina Malmstens westernsadel
2 av 5
Lantbrukarmode
3 av 5
Rasputina
4 av 5
Jeans i alla sammanhang
5 av 5
Christina Malmsten i sitt sadelmakeri
12 mars 2010

Vilda Västern - om amerikansk nybyggarromantik i tiden

I veckans STIL vänder vi blicken västerut, mot den vilda Västern i USA. Eller snarare mot en tid då män bar stadiga byxor av bomull, hade skit under naglarna och allt var… ja, annorlunda. Många menar att det även var en tid som var bättre, mer autentisk. Till våren kan man se spår av denna westernnostalgi inom modet där denim är överallt förekommande. 

I veckans program går vi därför tillbaka i tiden för att se hur USA: s allra första presidentpar, George och Martha Washington, resonerade om den allra första amerikanska klädstilen, och ser hur det präglat landets stil sedan dess. Vi undersöker även hur de slitstarka byxorna som Jacob Davis sydde av tyg köpt av Levi Strauss blev trendiga med tiden genom att bäras av låtsascowboys, eller ”dudes”. Om hur det uttrycket uppstod berättar vi också. Den svenske modeskaparen bakom det nya märket Burglar –inspirerat av forna tider i Amerika– berättar om varför gamla tillverkningsmetoder är bäst.

Christina Malmsten berättar om hur hon blev fascinerad av westersadlar, som hon numera själv kan tillverka, och med den äran. Förra året blev hon utsedd till ”Årets gesäll” för en sadel i världsklass. Det var första gången en westernsadel godkänts som ett gesällprov i Sverige, någonsin. Vi har även mött Melora Creager, som sjunger och spelar cello i det amerikanska bandet Rasputina vars låtar är berättelser om människor från ett gammalt Amerika, befolkat av cowboys, indianer och nybyggare.

Och så avslöjar Ove Joansson, Sverige Radios (avgående) ordförande om tjusningen med att stövla in i styrelserummen med ett par cowboyboots på fötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".