1 av 4
Catherine Deneuve
2 av 4
Dåtidens hetaste par Deneuve och Bailey
3 av 4
Modeskaparen och musan
4 av 4
Sval perfektion
19 mars 2010

Catherine Deneuve – en av vår tids största stilikoner

Den här veckan kretsar Stil kring den franska skådespelerskan Catherine Deneuve. Blond, sval och perfekt – med de orden brukar hon beskrivas och kanske är det därför som hon har kommit att bli en av vår tids största stilikoner. Catherine Deneuve drömde aldrig om att bli skådespelerska, men har spelat in över 100 filmer sedan sin debut 1957.

”Hon fick aldrig vara ung”, har fotografen David Bailey sagt om Catherine Deneuve. Bailey är den enda man som Deneuve har varit gift med och deras tid tillsammans har han beskrivit som ett rent helvete. Trots att äktenskapet bara höll i några år var det David Bailey som stod vid hennes sida när hon förvandlades till en modeikon. Samtidigt som hennes stjärna höjdes till skyarna började modemagasinen köa för att få hennes ansikte på sina omslag.

Modeskaparen Yves Saint Laurent kom att bli en av Catherine Deneuves närmaste vänner. De två skapade varandra. Hans modestatus höjde upp henne och hon var hans musa. Det var YSL som klädde Deneuve i filmen Belle du Jour, Dagfjärilen från 1967, en av världens mest moderiktiga filmer. Precis som en fjäril genomgick Catherine Deneuves en metamorfos – från ett film-jag utstrålande sex, bräcklighet och kyla till ett elegant, starkt och sofistikerat mode-jag.

Catherine Deneuve lär ha sagt att åldrandet är kvinnans största tragik och i veckans program undersöker vi fenomenet att vilja vara evigt ung. Andrea Kollnitz, lektor i modevetenskap vid Stockholms Universitet, berättar om de många gånger outtalade koder som finns kopplade mellan mode och ålder. Fotografen Johan Fowelin och den före detta fotomodellen Carita Järvinen målar upp en personlig bild av modefotografen David Bailey. Vi har även besökt fjärilshuset i Stockholm för att leta efter Belle du Jour med hjälp av fjärilsexperten Mikael Odell som berättar varför fjärilen med sin förvandling är en återkommande inspirationskälla för modevärlden.

Den här veckan är Marie Birde programledare istället för Susanne Ljung som är tillbaka nästa vecka igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista