8 oktober 2010

Terry Richardson - en snuskigt framgångsrik modefotograf

Hur ser dagens modefotografi ut i en värld där tidningar inte längre har monopol på modebilder? Är det redan dags att placera dem på museum? I veckans STIL tar vi en titt på en av dagens mest framgångsrika modefotografer, Terry Richardson. En man som gått i bräschen för det porrigt provokativa inom modebilder. 

Den 45-årige amerikanen Terry Richardsons bilder är lätta att känna igen. Dels genom sin tydliga fotografiska ”snap shot” stil i hårt blixtljus, men också för att de ofta är fyllda av mer eller mindre grova anspelningar på sex. Men i Terry Richardsons bilder finns också en stor portion humor.

Terry Richardson blev ökänd under 90-talet för sina sexuellt provokativa kampanjer för modemärket Sisley, som han fortsätter att arbeta för i samma stil. I den senaste höstkampanjen kan man se en bild av en kvinna som halvt avklädd ligger på golvet och tittar in i kameran medan hon spefullt slickar på en inlagd gurka. För några år sedan orsakade liknande bilder stora proteststormar, idag rycker många på axlarna åt dem. Men så är han inte längre ensam. Hans porrfilmsestetik är idag överallt förekommande.

Det hindrar inte att han fortsätter att reta och provocera, om än med en subtilt humoristiska blinkningar. När franska Vogue  denna månad firar sitt 90-årsjubileum av tidningen med ett tjockt maffigt nummer, så är det just Terry Richardsons bilder som väcker uppmärksamhet. I oktobernumret har han fotograferat  den kurviga modellen Crystal Renn med djup urringning och blanka kinder, erotiskt ätandes. På en av bilderna lutar hon huvudet bakåt och stoppar njutningsfullt en hel stor bläckfisk i munnen.

Terry Richardsons är känd för att var en trevlig typ som får folk att känna sig avslappnade framför kameran. Det är inte bara modeller som kastat kläderna och spexat nakna, eller halvnakna, inför hans kamera. Det har även modeskapare som Marc Jacobs och Thom Browne gjort. Men så tvekar inte Terry Richardson att själv posera näck, eller arbeta utan kläder.

Med åren har han blivit känd långt bortom modekretsar. Men så ser han ofta till att låta sig själv bli fotograferad tillsammans med alla som han fotograferar, inte sällan med ett stort leende och tummen upp. Han bloggar och twittrar och syns ofta på vimmelbilder. Han har gjort sig själv gjort sig till en sorts nördig seriefigur med långa polisonger och en fet raggarmustasch. Han går ofta klädd i jeans, rutig skjorta och stora tonade pilotbrillor. Om han nu har några kläder på sig alls. Hans kropp är fylld av tatueringar, som är en del av hans bad boy image.

I programmet får vi höra mer om honom. Vi får även höra kändistatueraren Scott Campbell,vars mest kända kunder Terry Richardson har fotograferat, berätta om sitt jobb och sitt nyfunna kändisskap bland modevärldens höjdare. Marc Jacobs har till exempel utsett honom till sin alldeles egen tatuerare. 

Vi har även träffat Karolina Skande, en av de mest rutinerade och framgångsrika modebloggarna i Sverige. Hennes blogg kallas för Hotspot och har funnits i fem år. Mer eller mindre varje dag har hon publicerat en bild av sig själv. Hur har det påverkat hennes självkänsla?

I Holland har vi mött en av de kommande stjärnorna inom dagens modefotografi, Viviane Sassen. Och så frågar vi Fotografiska museet i Stockholm vad som egentligen med ett modefotografi när man hänger det på en vägg i ett museum. Där pågår just nu utställningen Fashion – modefotografi genom tiderna, som speglar modefotografiets utveckling under nio årtionden – från Man Ray, via Richard Avedon till nutida modefotografer som svenska Mikael Jansson.

Veckans gäst är Maria Ben Saad, lektor i modekommunikation vid Beckmans designhögskola i Stockholm.