1 av 2
Terry DeGunzburg
2 av 2
15 oktober 2010

Elizabeth Arden – en rosaklädd skönhetspionjär som fick både kvinnor och hästar att glänsa

Veckans STIL studerar vi en skönhetsbranschens pionjärer, Elizabeth Arden (1881-1966). För bakom kosmetikamärket med samma namn döljer sig en durkdriven kvinna som, långt innan kvinnor fick rösträtt eller ens lån på banken utan man, startade ett världsomspännande skönhetsimperium som gjorde henne till en av USA:s rikaste kvinnor. Men det är först nu som den ekonomiska forskningen börjat intressera sig för banbrytarna i denna bransch. I programmet berättar vi mer om henne, och tiden och trenderna i början av skönhetsboomen.

Elizabeth Arden konkurrerade om titeln ”skönhetsdrottning” med Helena Rubinstein. Men så är det tack vare dem båda som kosmetik blivit något respekterat, självklart och allmänt förekommande. Tidigare betraktades det bara som något som skådespelare och prostituerade använde. Dessa två kvinnor – som faktiskt aldrig möttes – kom att dominera och prägla hela skönhetsbranschen, ända in i våra dagar. De satte båda stolt sina namn på både salonger och kartonger och lade, genom innovativa produkter och modern marknadsföring, grunden till dagens skönhetsbransch. 

Elizabeth Arden gick alltid klädd i favoritfärgen rosa och framställde sig som varandes spröd som en fjäril, men hon var stark och envis som en oxe.  Hon kom från fattiga förhållanden i Kanada, flyttade till New York först vid 30 års ålder och bestämde sig för att själv bli rik och berömd och leva ett liv i samma lyx som dåtidens nya miljonärer gjorde. Det kom hon att göra, med råge. Hon satsade från början medvetet på att nå New Yorks spirande societet, och dem som ville tillhöra den.  För i New York fanns i början av förra seklet de flesta av landets dollarmiljonärer och deras fruar var viktiga trendsättare.  De lockades snart in i hennes salong på Femte Avenyn som blev vida omtalad.

På hennes salong inredd i rosa, vitt och guld kunde man nämligen få långt mer än bara skönhetsbehandlingar. Man kunde träna, äta en lätt och näringsrik lunch, lägga håret –  och man kunde köpa kläder designade av Charles James och Oscar de la Renta, som visades upp av slanka och yogatränade mannekänger. Hon var tidigt ute med att prisa just yoga.

Elizabeth Arden expanderade snabbt. Hon började producera egna skönhetsprodukter som distribuerades till flotta varuhus, och till Sverige också. Här kostade hennes läppstift sex gånger mer än andra märken.

1943 skapade Elizabeth Arden ett rött läppstift i samarbete med den amerikanska marinkåren. Hon ville ta fram en färg som exakt matchade de röda detaljerna på dom kvinnliga marinsoldaternas i övrigt gröna uniformer. Läppstiftet kallades för Montezuma Red . Det berättar vi mer om. I programmet möter vi även Barbro Beger i Anderstorp i Skåne. Hennes pappa hette Herbert Sachs och startade den första parfymerikedjan i Sverige. Hon kom genom pappas kontakter att börja arbeta för den stora sminkdrottningen.

Vi får även höra fransyskan Terry de Gunzburg berätta, en sorts modern motsvarighet till Elizabeth Arden. Hon arbetade länge för YSL Beauté där hon skapade Touche Eclat, en ljusreflekterande concealer som blivit en storsäljare och flitigt kopierad. Hon kallar själv sitt märke By Terry för ”haute couleur”, det vill säga en kosmetikens motsvarighet till haute couture. 

Veckans gäst är Anita du Rietz, nationalekonom som studerat kvinnligt företagande i Sverige under de senaste 400 åren, nästa år kommer två böcker i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".