25 FEBRUARI 2011

Edith Head – kostymören som fick fler Oscars än stjärnorna hon klädde

Med anledning av söndagens Oscarsgala i Hollywood ska vi i veckans STIL berätta om den kvinna som kammat hem allra flest gyllene Oscarsstatyetter, Edith Head (1897-1981). Hon kammade hem hela åtta stycken – rekord! – och det genom att skapa kläder.

Edith Heads karriär i Hollywood varade i nästan sextio år. Hon räknade själv ut att hon hade arbetat med 1 131 filmer.  Hon var inte den mest fantasifulla klädskaparen Hollywood haft (ett epitet som man kanske kan klistra på mannen som gick under namnet Adrian, som ”gjorde” Greta Garbo och skapade fantasifulla kostymer till musikaler som ”Trollkarlen från Oz” - kolla in de röda glittrande skorna som Judy Garland där bär). Men Edith Head var framför allt en smidig och smart, kanske den allra smartaste, kostymören Hollywood någonsin haft. För Edith Head var en pragmatiker som i första hand betraktade kläder som ett verktyg, inte som något glamoröst.

Hon visste hur viktigt det var för huvudrollsinnehavarna hon klädde – oftast kvinnor – att slippa tänka på kläderna de bar. De skulle självklart fungera som ”en andra hud”, som hon sa. Hollywoodstjärnor älskade henne för det – och hon blev goda vänner med flera av dem privat. Elizabeth Taylor betraktade henne som en extramamma för vilken hon kunde berätta allt, utan att det spreds vidare. Bette Davis talade på hennes begravning, 1981.

Edith Head blev även, till skillnad från andra filmkostymörer, själv en kändis. Under flera år gav hon råd och tips om kläder i amerikansk radio och tv, och publicerade bästsäljande böcker om hur ”vanliga” kvinnor kunde klä sig lika väl och genomtänkt som filmstjärnor. Boken The Dress Doctor blev en bästsäljare. Självkännedom är nyckeln, menade hon. Vem är du, vad vill du? Kläder är något som vi, till skillnad från mycket annat här i livet, har full kontroll över. Varför inte lära sig knepen?

I programmet får vi även vet mer om vikten av kostymteckning, och om hur marknaden för svenska modeböcker ser ut. Bara i år publiceras sex stycken. Hur tänker förlagen? Vi får även höra den amerikanska pjäsförfattaren Susan Claassen berätta om sin pjäs A conversation with Edith Head, med vilken hon just nu turnerar i USA. Och så tar vi upp luggen.

Veckans gäst är Louise Wallenberg, forskare i film- och modevetenskap vid Stockholms universitet.