Niklas Svensson. Foto: Johan Adelgren

Dataintrångsskandalen och dyngspridningen

P1 lördag 14/4 kl 11.03, repris måndag 20.03

En av de största politiska skandalerna på senare år rullas nu upp i tingsrätten och i centrum finns bland andra en före detta stjärnreporter på tidningen Expressen. Det var ju Niklas Svensson som av en folkpartist fick de numera välkända inloggningsuppgifterna ”sigge/sigge”, som öppnade dörren in i socialdemokraternas hemliga datanätverk SAPnet. Men för Niklas Svensson ledde aldrig denna information till några avslöjanden i tidningen, tvärtom så blev han själv en del av skandalen och fick lämna Expressen efter mer än tio år. Och en av de stora frågorna i skandalen kring dataintrånget är om Niklas Svensson fick inloggningsuppgifterna för att folkpartiet ville offentliggöra oegentligheterna - eller om man skulle använda honom som ett verktyg att sprida ofördelaktiga uppgifter om den politiska motståndaren, socialdemokraterna.

Den alternativa världen Second life, på internet, har väckt stort intresse. Där kan man leva ett parallellt liv i cyberspace, och även organisationer och företag befolkar numera detta skapade universum. Och på plats finns sedan en tid tillbaka till och med speciella medier som rapporterar om händelser som sker i Second life, allt från kändisbröllop till cyberbaserade bankaffärer. Vi tittar närmare på denna virtuella medievärld.

Snart är det val i Nigeria, Afrikas folkrikaste land, och många journalister är oroliga över vad som kommer hända med pressfriheten och demokratin efter valet. Landet är en ny demokrati men fortfarande fängslas journalister och publicerar du ”fel” story så får du sparken eller kanske till och med blir kidnappad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".