1 av 3
Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth, (m)
2 av 3
Anders Fogh Rasmussen. Foto: Scanpix
3 av 3
Nicolas Sarkozy

Jakten på mediepolitiken

P1 lördag 21/4 kl 11.03, repris måndag 20.03

I veckan presenterade regeringen vårbudgeten. Där kunde man läsa om a-kassan, om minskat bistånd till Ryssland, om förmögenhetsskatten och så vidare. Men mediepolitiken lyste med sin frånvaro. Och ända sedan regeringen tillträdde i höstas har den kritiserats på olika håll för att inte ha någon mediepolitik över huvud taget. Vi jagar efter den osynliga mediepolitiken. Finns den där i alla fall? Hur ser den ut 
egentligen?

I den uppmärksammade filmen ”AFR – i sanning en otrolig lögn”, som nu har premiär på danska biografer, blir den danska statsministern mördad i sin bil på väg till jobbet. Huvudmisstänkt för dådet blir hans forna älskare, den unge aktivisten Emil. Filmen är en så kallad mockumentär, alltså en fiktion berättad som en dokumentär. Den är ett svar på statsminister Anders Fogh Rasmussens uttalande förra hösten, när han försvarade yttrandefriheten genom att säga att upplysta samhällen kommer längre eftersom de vågar provocera auktoriteter. Medierna träffar filmens regissör - Morten Hartz Kaplers.

Den 22 april hålls första omgången i våren franska presidentval. Högerpolitikern Nicolas Sarkozy, som representerar partiet UMP - Union Pour Un Mouvement Populaire - är en av de absolut hetaste kandidaterna. Men han får allt mer kritik för sin hållning till pressen. Han beskylls för att vilja kontrollera det massmediala utbudet till det yttersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista