Nationalismen ett hot mot journalister i Serbien

P1 lördag 9/6 kl 11.03, repris måndag 20.03

I Serbien frodas nationalismen och bland måltavlorna för de mer våldsamma nationalistiska krafterna finns de oberoende journalisterna. Den som vågar ifrågasätta Serbiens roll i Jugoslavienkrigen riskerar att drabbas av hot och attacker. Ett av de mest uppmärksammade fallen handlar om den serbiske journalisten Dejan Anastasijevic, som i april i år utsattes för ett sprängattentat. Två handgranater hade placerats utanför hans sovrumsfönster. Dejan Anastasijevic hade skrivit om de serbiska krigsförbrytelserna och organiserad brottslighet och var en av dom som vittnade mot den förre serbiske presidenten Slobodan Milosevic inför internationella domstolen i Haag. Fallet har knappast uppmärksammats alls i svenska medier.

”Medierna” har varit i Serbien och träffat Dejan Anastasijevic. Ett tag såg det ut som att det skulle kunna vara den paramilitära dödspatrullen Skorpionerna som låg bakom attentatet. Flera medlemmar av gruppen dömdes efter att en egenfilmad video kommit fram, där de avrättar en grupp muslimska män, och som Dejan Anastasijevic både skrivit om och kommenterat i debatter. Men Anastasijevic tror själv inte att de har något med brottet att göra, utan anser att det handlar om personer med band till det ultranationalistiska Radikala partiet, ett parti som har en tredjedel av platserna i det serbiska parlamentet. Och att polisen ska hitta den eller de skyldiga är osannolikt, eftersom det Radikala partiet har goda kontakter både med polisen och säkerhetstjänsten, berättar han för ”Medierna”. Han får medhåll av alla de oberoende journalister som vi pratat med. Åtminstone två journalistmord har ägt rum de senaste åtta åren, båda är ouppklarade.
Frågan som många nu ställer sig är om de serbiska myndigheterna någonsin kommer att utreda attantatet mot Dejan Anastasijevic och ställa de ansvariga inför rätta.

Som vi rapporterat om tidigare så har hoten ökat, enligt en ny rapport från Styrelsen för psykologiskt försvar. Enligt rapporten ska det vara särskilt riskabelt att granska den organiserade brottsligheten, vilket har lett till att kartläggningar av den verksamheten inte blir av. Men vi har träffat kriminalreportern Lasse Wierup, som länge skrivit om både kriminella motorcykelgäng och annan organiserad brottslighet och nu är aktuell med boken ”Svensk maffia”. Han ger en helt annan bild av verkligheten.

I slutet av juni är det premiär för hajpade Joost – en TV-kanal över internet. Bakom ligger guldgossarna Janus Friis och Niklas Zennström, som redan är världsberömda som pionjärer inom internettelefonin genom sitt Skype. Förväntningarna är skyhöga, det har skrivits spaltmil om Joost. Men kommer denna överdrivna optimism att räcka för att få miljontals människor att börja använda ”nät-TV” istället för den traditionella burken?
”Medierna” har bland andra träffat hip-hop-producenten Randy Nkonoki i New York som just har skrivit kontrakt med Joost, något han betraktar som en riktig vinstlott.