Om journalistattentat och medietrender

P1 lördag 14 juli kl 11.03

Den 28 juni 1999 utsattes journalisterna Peter Karlsson och Katarina Larsson för en bilbomb. Det är det värsta attentatet mot journalister i modern svensk historia. Åtta år senare har förundersökningen lagts ned med rubriceringen ”brott kan ej styrkas”. Senast journalistparet hörde från polis och åklagare undrade man om det inte kunde vara någon av Katarinas ”gamla pojkvänner” som utfört dådet. Medierna berättar historien om Nackabomben, en havererad polisutredning och vad som hände sen.

Och så tittar vi närmare på medietrender bland landets unga. Tjejer tittar på Kanal5 och killar på TV6. Detta enligt en ny undersökning från Sifo Research International. Ett annat mönster som bekräftas är att killar spelar dataspel och tjejer chattar mer. Spelar det någon roll, och kommer branschen någonsin att börja utveckla tv-spel för tjejer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista