Finns det verkligen plats för en svensk Newsweek?

P1 lördag 11 augusti kl 11.03

I veckan redovisade tidskriften Fokus en brakförlust - 18 miljoner kronor back under 2006. Ambitionen är att på tre år få tidningen att gå runt, och tidningens ledning verkar inte orolig. Men det finns de som tvivlar. Frågan är om det finns plats på den svenska tidskriftsmarknaden för ett ambitiöst och djuplodande nyhetsmagasin - en variant på de stora tidskrifterna Newsweek eller Economist?
Vi hälsar på hos Fokus redaktion i Stockholm, där vi träffar en av grundarna, Martin Ahlqvist. Och så pratar vi med Svenska dagbladets Martin Jönsson, Ira Mallik chefredaktör på tidskriften Re:Public Service och professorn i massmedieekonomi, Karl-Erik Gustavsson.

Vi gräver i fallet med den ryska aktivisten Larisa Arap, som var med och skrev en kritisk artikel om den ryska mentalvården, och som sedan själv blev tvångsvårdad på ett mentalsjukhus utanför Murmansk. Tvångsvården är en hämnd från de lokala myndigheternas sida, för Larisa Araps kritik mot behandlingsmetoderna i mentalvården, särskilt användandet av elchocker, hävdar den politiska oppositionen. Det är metoder som för tankarna till den gamla sovjettiden, och organisationer som Reportrar utan gränser protesterar. Vad är det egentligen som hänt? Hur illa är det med de ryska myndigheternas behandling av kritiker? Och var befinner Larisa Arap idag?

Är tryckfrihetsförordningen hotad? Det har stormat en del de senaste dagarna kring den statliga utredningen som tar upp frågan om att avskaffa tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I ”debattförslaget” från Tryck- och yttrandefrihetsberedningen - SOU 2006:96 - ges tre alternativ, där två av alternativen går ut på att helt enkelt ta bort de två grundlagarna, och ersätta dessa med bland annat hänvisningar till Europakonventionens artikel 10. Ett tredje alternativ är att slå ihop tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen till en ny yttrandefrihetsgrundlag. Det här har väckt stark kritik från publicister och organisationer med olika intressen för yttrandefrihet. Utredningens alternativ skulle försämra yttrandefriheten, anser bland andra Tidningsutgivarna, Sveriges tidskrifter och Publicistklubben. Men frågan är om det finns någon politisk vilja att ta bort vår tryckfrihetsförordning. Vi har pratat med ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista