1 av 5
2 av 5
Nils Funcke på Riksdag & Departement fick Stora Journalisstpriset 2006 för "Årets Avslöjande" med "Laila Freivalds gav klartecken".
3 av 5
Per Svensson
4 av 5
Inga-Britt Ahlenius, för FN:s internrevision.
5 av 5
Faksimil ur Expressen 17/8.

Den svenska hemlighetskulturen

P1 lördag 18 augusti kl 11.03

I Sverige är vi stolta över vår öppenhet och vår offentlighetsprincip. Den ger insyn och möjliggör granskningar av makten, sägs det. Men hur öppna är vi egentligen? I själva verket härskar en ”hemlighetskultur” där tjänstemän kringgår offentlighetsprincipen och mörklägger skeenden genom att hålla dokument borta från journalister, hävdar Nils Funcke, chefredaktör på tidningen Riksdag & Departement. Det gäller bland annat frågan om hur regeringen skötte hanteringen av tsunamikatastrofen, julen 2004. En annan kritiker är Henrik von Sydow (m), som sitter i riksdagens konstitutionsutskott. Han anser att den svenska statens öppenhet minskar på ett sätt som är oroande. En som har stor erfarenhet av svensk statsförvaltning - och som pekat på bristerna med vår hyllade offentlighetsprincip - är Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör på Riksrevisionsverket - och numera chef för FNs interngranskning.

Vi tar upp frågan om missbruk av presslegitimationen. Vår reporter har helt enkelt köpt sig ett presskort och gjort stan genom att vifta med kortet och ta sig in gratis på nöjesfält och nattklubbar. Hur lätt är det att komma in gratis och tränga sig före i kön? Och hur vanligt är det att journalister missbrukar sin ställning?

En ny Muhammeddebatt pågår bland svenska publicister, om Lars Vilks teckningar av profeten som rondellhund. Medierna har talat med några tidningar om hur de ser på möjligheten att publicera teckningarna eller ej.
Per Svensson, kulturchef på Expressen, hör till dom som tycker att det är självklart att publicera teckningarna som en del i rapporteringen om debatten. Han anar en ängslighet bland svenska publicister, och en bekvämlighet bakom beslut att inte publicera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".