En prisbelönad Al Gore med en Emmy som delats ut i kategorin - "interactive television"

Skelett i garderoben som stekta sparvar för journalister

P1 lördag 22 september kl 11.03

Inför valet var bilden av Alliansen präglad av framtidstro, sammanhållning och orange ballonger. Efter segern har det mest varit ministrars skelett i garderoben och upplevda svek mot vallöften som förmedlats. Och i dag har de fyra allianspartierna tillsammans svagare stöd än socialdemokraterna ensamma. I vilken grad är det en effekt av hur mediebevakningen sett ut? Göteborgspostens liberale ledarskribent Gert Gelotte tycker att bevakningen har varit för mycket på personer och för lite på politik, men säger samtidigt att när avslöjanden om svartjobb och licensskolk flyger som stekta sparvar i munnen är det svårt att inte äta.

I veckan har TV-branschens alla höjdare träffats, både i USA och Sverige för prisutdelningar, Emmy och Kristallen. Det märks att en ny tid kommit - under kristallkronorna känns hotet mot den gamla ”lägerelds-TV” som samlade hela nationen i soffan. Nu är det nätet som gäller. Enligt en färsk undersökning tittar var fjärde svensk på webb-TV i dag, en fördubbling på bara ett år. Mediernas Thord Eriksson betraktar en tv-bransch som försöker väva ihop sina program med nätet för att inte bli omkörda.


I Skövde tog nyligen kommunalråden, klädda i randiga baddräkter modell 1920-tal, de första spadtagen för stadens blivande arena. De klädde ut sig för att göra medierna till viljes - och blev belönade med uppmärksamhet både lokalt och i riksmedier. För Mediernas Ylva Warnborg berättar kommunalråden om hur de gärna anstränger sig lite för medierna - och att de brukar få hänsynsfull bevakning i utbyte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista