1 av 2
Gellert Tamas
2 av 2
Kalle Jungkvist

Den svart-vita flyktingjournalistiken

P1 lördag 29 september kl 11.03

Svenska journalister ger en osaklig bild när de demoniserar  makthavarna på migrationsverket och regelmässigt skildrar asylsökande som offer. Det hävdar DN-journalisten Lasse Granestrand i sin nya bok ”I Sveriges väntrum”. Han är rädd för att den svart-vita bilden spelar de främlingsfientliga krafterna i händerna. I Medierna får ni höra Lasse Granestrand och några av dem han kritiserar - journalisterna Gellert Tamas och Elisabeth Åsbrink.

Ska journalistik på internet vara gratis? Konflikten mellan de som anser att allt ska vara gratis på webben och de som hävdar att man kan ta betalt är nästan lika gammal som internet självt. Men nu har frågan om det verkligen går att ta betalt för publicistiskt material på tidningarnas nätupplagor blivit högaktuell. När New York Times nyligen la ner sin betaltjänst och gjorde allt material fritt vann gratiskulturen en stor seger. Det gick helt enkelt inte att stå emot den stora massan som inte vill betala, och tidningen har kommit fram till att det är lönsammare med en helt öppen sajt med fler annonsörer och läsare. Medierna har träffat Vivian Schiller, VD på nytimes.com, för att höra mer om betalmodellens död. Och så talar vi med Kalle Jungkvist, chefredaktör på Aftonbladet Nya Medier, som tror på att kunna ta betalt, även för journalistik på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista