Regeringen bakom förslag att minska stödet till SvD och Skånska dagbladet

Det svenska presstödet kommer att omformas efter förhandlingar mellan regeringen och EU-kommissionen. I den ”dialog” som regeringen för med EU-kommissionen om det svenska presstödets framtid så har man kommit fram till att stödet till de två storsstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ska minskas kraftigt. Denna linje är nu politiskt förankrad, och regeringen står alltså bakom en kraftig minskning av stödet till de två tidningarna. Därmed skulle den gamla fempartiuppgörelsen om presstödet vara bruten.

Det står klart efter kulturdepartementets redovisning av frågan inför Konstitutionsutskottet under torsdagen. Fyra regeringstjänstemän redogjorde då för läget i samtalen mellan EU och Sverige.

— Jag ställde en direkt fråga och fick svaret att det är politiskt förankrat, säger Helene Peterson, socialdemokratisk ledamot i Konstitutionsutskottet, till ”Medierna”.

EU-kommissionen har i princip accepterat det svenska presstödssystemet i övrigt, det vill säga stödet till lokal- och regional press. Men när det gäller storstadstidningarna Svenska dagbladet och Skånska dagbladet, i Stockholm respektive Malmö, så är regeringen och EU-kommissionen överens om att dra ner stödet till tidningarna från 65 miljoner kronor till 15 miljoner per tidning över ett antal år, och det är nu bara längden på den tidsperioden som kvarstår att komma överens om. Regeringen vill att stödet till de två tidningarna avvecklas under en period på fem år, medan EU-kommissionen vill ha en avveckling på 2-3 år, enligt Helene Peterson.

En annan nyhet är att förhandlingarna med EU-kommissionen öppnar för att det svenska presstödet i framtiden ska kunna ses över vart femte år, enligt Helene Peterson. Det innebär att EU med fem års mellanrum ska kunna pröva om det svenska systemet överensstämmer med reglerna för statsstöd.

Förändringarna av presstödet ska vara planerade till årsskiftet 2008/2009, och en proposition ska lämnas till riksdagen någon gång under sen vår eller tidig höst om allt går som planerat, enligt Peterson.

— Vad regeringen gör nu är att rädda stora delar av presstödssystemet. Alternativet var att hamna i EG-domstolen, säger Per Bill, moderat ledamot i Konstitutionsutskottet.

Helene Peterson, som också suttit med i den senaste presstödsutredningen, lämnade under torsdagen in en KU-anmälan mot kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, eftersom hon anser att ministern vilselett riksdagen när hon sagt att den svenska regeringen försvarar presstödet.

På kulturdepartementet vill man inte alls kommentera innehållet i samtalen med EU. Tjänstemännen har fått order att inte säga något, och hänvisar till Erik Kristow, politiskt sakkunnig på departementet. Men inte heller han vill säga något.

— Vi för en dialog med EU-kommissionen men jag vill inte redogöra för innehållet, säger han.

”Medierna” har också försökt att få en kommentar från kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, men pressekreteraren hälsar att hon är på resa och inte kan nås för frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".