Pressande hot och säljande löp

Medierna - Lördag 1 mars 11.03

Rutinjobbet exploderade i hot mot journalist

Östgötacorrespondentens reporter Håkan Wasén skulle göra ett ganska vardagligt jobb - skriva en artikel om en hotande företagskonkurs i Linköping. Men plötsligt hörde en av cheferna för den aktuella restaurangen av sig: ”Du skriver inte en jävla notis om vårt företag, för då kommer jag upp själv privat och tar hand om dig”. ”Jag kommer personligen komma hem till dig om du skriver”, skrek han i telefonen.

Det var ett överraskande hot, men sådant händer ibland på tidningar. Men den här gången valde Östgötacorrespondenten att publicera hotet. Ljudfilen lades ut på tidningens webbsida. Och hotet polisanmäldes. Medierna har talat med de inblandade.

Krav på hårdare domar för hot mot journalister

När journalister hotas för att påverka det som skrivs eller sänds, handlar det inte bara om hot mot en individ, utan mot yttrandefriheten. Därför borde landets åklagare inte nöja sig med att åtala för brottet olaga hot, utan pröva den ovanligare brottsrubriceringen ”brott mot medborgerlig frihet”. Det anser journalisten Fredrik Laurin, som skrivit till justitiekanslern i frågan.

Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö håller med om behovet att visa att hot mot yttrandefriheten är allvarligare än många andra hot, men påpekar att det är mycket svårt att få någon dömd för brott mot medborgerlig frihet - brottet är närmast tänkt för statskuppsliknande situationer. Han kan däremot tänka sig att det behövs en ny lagregel som tydligt pekar ut skillnaden mellan vanliga hot och hot mot t ex den fria åsiktsbildningen i samhället.

Löpsedlar säljer prylar, inte tidningar

Löpsedlar säger mycket om hur medierna utvecklas. Mediernas Ylva Warnborg har besökt Göteborgstidningen och träffat luttrade kvällstidningsrävar som finslipat konsten att skapa en löpsedel. Just nu är det ganska sällan nyheter som bär upp löpen - istället används de för att sälja prylar som filmer eller böcker.

Sverigeutbildad journalist fick sin nyhetswebb blockerad

Walid al Saqaf hör till de ledande yngre journalisterna i sitt hemland Jemen, men har också erfarenhet från en tid på amerikanska Wall Street Journal. Det senaste året har han vidareutbildat sig på en masterutbildning i internationell journalistik vid Örebro universitet. Ett av projekten där är att utveckla en nyhetsportal för hemlandet, .

När han återvände till Jemen efter första omgången i Sverige, upptäckte han att portalen, med text på både arabiska och engelska, blivit en mycket uppmärksammad och viktig nyhetskälla i hemlandet. Men efter ett tag kom kallduschen: portalen blockerades för jemenitiska webbanvändare. Från utlandet gick det bra att komma åt den, men inifrån Jemen fungerade inte webbadressen. För Mediernas Pablo Lizama Farias förklarar han vad detta fått för konsekvenser.