1 av 2
Lena Andersson
2 av 2
Anna Bäsén

Filttofflor och larmjournalistik

Medierna - Lördag 15 mars 11.03

Svenska journalister fega - anser dansk kollega

Danska medier direktsände bilbränderna och bråken i Nörrebro och på andra håll för några veckor sedan. Medieuppmärksamheten var enorm - och ingen tvekade att notera att det var invandrarungdomar som bråkade. När bilar brann i Malmöstadsdelen Rosengård för ett drygt år sedan var de svenska medierna mycket försiktigare. Den danske journalisten Frede Vestergaard har skrivit kritiskt om hur svenska journalister tar på sig filttofflorna så snart frågor om invandring kommer upp. Mediernas Malin Bring har träffat honom och den svenske socialantropologen Aje Carlbom, som till stor del håller med honom.

Svaga grupper slipper kritisk granskning

I en TV-krönika kritiserade nyligen författaren Lena Andersson svenska journalister för att inte våga ställa personer från så kallat svaga grupper mot väggen, även om de gjort något värt att kritisera. Hon anser att både SvT:s program Debatt och programmet Kvällsöppet med Ekdal i TV4 gjort sig skyldigt till detta de senaste dagarna. I Medierna förklarar hon närmare hur hon menar - och får både medhåll och invändningar från kolleger, bland dem Lennart Ekdal.


Farligt starta fri tidning i Zimbabwe

Medieentreprenören Trevor Ncube driver tidningar i både hemlandet Zimbabwe - där han fängslats efter avslöjanden om president Robert Mugabe - och Sydafrika. Han var nyligen på besök i Sverige och berättade då för Medierna om den svåra situationen för medier i Zimbabwe, som går till val 29 mars.

Hälsojournalistiken kritiseras

Vi har alla läst rubrikerna om hur man får bort ballongmagen till semestern eller om huvudvärken som kan vara en dold sjukdom. Mediernas Marie-Caroline Biver har läst hälsoartiklar och talat med den kritiske professorn Magnus Ingelman-Sundberg och den erfarna medicinreportern Anna Bäsén på Expressen om hälsojournalistik och larmlöpsedlar. Och så får vi höra hur en liten tecknad figur kan öka försäljningen av vårtmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista