Reaktioner på inslaget om Mediegranskarna

Efter förra lördagens inslag om projektet Mediegranskarna hörde journalisten Olle Rossander av sig. Han ansåg att vi i texten på webben givit en felaktig bild av projektet och korruptionsmisstänkte journalisten och juristen Trond Sefastssons roll i det, när vi skrev ”Och är Trond skyldig, då faller hela projektet Mediegranskarna, säger en av initiativtagarna.” Det är uppenbart att det finns olika tolkningar inom gruppen kring Mediegranskarna om hur avgörande Trond Sefastssons medverkan är för att projektet ska bli verklighet. Så här resonerade vi på Medierna när vi försökte begripa de olika ståndpunkterna.

När Medierna intervjuade två av de drivande bakom planerna på Mediegranskarna gav de delvis olika bilder, vilket redovisades i radioinslaget i lördags 5 april. I texten på webben framgick inte de skilda versionerna. Patrik Engellau sade i samtalet med Medierna just det vi skrev, medan Olle Rossander tydligt markerade att Mediegranskarna kunde fungera utan Trond. Olle Rossander reagerade också på rubriken ”Operation Fria Trond”.

Han påpekar att projektet Mediegranskarna inte är knutet till Trond Sefastsson, utan att idén formats långt innan korruptionsanklagelserna mot honom. Olle Rossander ifrågasatte i sitt samtal till Medierna i lördags också om Patrik Engellau hade sagt det han sade i samtalet med Medierna. Vi återger därför de relevanta delarna av samtalet nedan, där Patrik Engellau instämmer just i att projektet förutsätter att Trond är oskyldig. När han senare säger att projektet inte förutsätter Trond, konstaterar han samtidigt att det är mycket svårt att hitta någon annan med rätt kvalifikationer. Det är svårt att förstå det på annat sätt än att Mediegranskarna i praktiken inte kommer att gå att få igång utan Trond Sefastsson åtminstone på kort sikt - och det var ju just innebörden i Mediernas rapportering.

I radiosändningen av Medierna förekom också en felaktig uppgift. Vi påstod att Patrik Engellau och Trond Sefastsson länge varit vänner. Det stämmer inte - de har fått kontakt först via deras gemensamma vän Olle Rossander under senare tid.

Dagens Nyheters förre chefredaktör Anders Mellbourn har flera gånger i branschmedier nämnts som en av de inblandade i projektet Mediegranskarna. Även Medierna nämnde honom i lördagens inslag. I samtal med Medierna framhåller dock Mellbourn att han endast diskuterat saken i korthet med sin gamle bekant Patrik Engellau och accepterat att bli inbjuden till ett inledande möte. Han har sedan fått kallelse till möten han inte haft möjlighet att närvara vid.

Intervjun med Patrik Engellau

När Medierna fick kontakt med Patrik Engellau inför reportaget om Mediegranskarna och Trond Sefastsson ville han inte att intervjun skulle sändas, men vi kunde gärna referera innehållet. Här återges de för diskussionen med Olle Rossander relevanta delarna.

Lars Truedson hänvisade först till en artikel i branschtidningen Dagens Media, där Patrik Engellau citeras om att mediegranskarna förutsätter Tronds medverkan.

LT: I den där formuleringen finns på något sätt att om ni då skulle finna att åklagaren har på fötterna, då har ni svårt dra igång det hela ?

Patrik Engellau: Ja, absolut.

LT: Dvs mediegranskarna förutsätter att Trond är oskyldig?

PE: Ja. Det går inte ha med en som eventuellt är mutdömd. Det håller inte måttet på något sätt.

LT: Och Mediegranskarna förutsätter Trond?

PE: Nej, gör det inte - men då ska man hitta någon annan som Trond, erfaren, utbildat andra i medieetik, begåvad person - det är inte så lätt hitta kan jag tala om!

LT: Men det råder ingen brist på erfarenhet i den övriga kretsen så att säga?

PE: Nej, ingen brist erfarenhet, men det ska också vara någon som tycker att det är kul att jobba med det här, inte har häcken full annat. Måste ha någon spindel i nätet inte jobbar med annat.

(Senare, apropå att Patrik Engellau inte ville låta sända intervjun, utan bara referera den:)

LT: Söker du deniability (förnekbarhet) här?

PE: hahaha lite kanske – gentemot mina egna kompisar, som ändå tycker jag pratar för mycket…

....

(Ytterligare senare, som avslutning:)

LT: Då är jag med på hur det här projektet ser ut: Det är ett tidigt skede. Trond är tänkt vara spindel i nätet som med lite mer tid till sitt förfogande kan driva. Som första case ta fram vitbok, om det visar sig att den vitboken inte ger annan bild än åklagaren försöker ge nu, dvs om Tronds oskuld inte går visa, då har du svårt se att det blir något projekt.

PE: Ja, det är väl ungefär vad det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".