1 av 2
Cecilia Stegö-Chiló
2 av 2
Janne Josefsson

Vad är det för fel på den granskande journalistiken?

P1 lördag 12 april

”Medierna” direktsänder från Föreningen grävande journalisters seminarium i Göteborg.

På lördag är det dags för de grävande journalisterna att träffas och dela ut priser till varandra. Det stora dragplåstret är korruptionsmisstänkte journalisten Trond Sefastsson som utfrågas på söndagen. Medierna är på plats och rapporterar från seminarier och bland minglande journalister.

Felet med grävandet

Vad är det för fel på den granskande journalistiken? Det är rubriken på ett av seminarierna. I Medierna tar vid oss an frågan tillsammans med Svenska Dagbladets medieanalytiker Martin Jönsson, Uppdrag Gransknings grävande journalist Fredrik Laurin och förre kulturministern mm
Cecilia Stegö-Chiló – numera pr-rådgivare på byrån Springtime. Har den granskande journalistiken tappat i betydelse på senare år? Och vad betyder drevet i den grävande journalistiken?

Makten slår tillbaka

Och så om hur granskade makthavare slutat sitta still och ta emot när de hängs ut vid granskningar. Makten slår numera tillbaka. Grävande journalister möter ett allt mer strategiskt och förberett motstånd när de granskar större företag och myndigheter. I boken Mediedrev – så överlever du har kommunals pressekreterare Karl-Ola Nilsson formulerat strategin: Operation Vaccin, ett sätt att vaccinera sin organisation mot avslöjanden och framförallt se till att andra medier inte hakar på granskningen. ”Jag blir så jävla upprörd”, löd Janne Josefssons recension av boken. Hör honom möta Karl-Ola Nilsson i en diskussion om vem som egentligen äger rätten till sanningen.

Efter förra lördagens inslag om projektet Mediegranskarna hörde journalisten Olle Rossander av sig. Han ansåg att vi i texten på webben givit en felaktig bild av projektet och korruptionsmisstänkte journalisten och juristen Trond Sefastssons roll i det. Vi på Medierna inser att det finns olika meningar om detta och vill därför redovisa våra grunder. Klicka på länken ovan för att läsa mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".