Mediernas reporter fick inspelning raderad av Kinnevik

Programmet Mediernas reporter Tonchi Percan fick en inspelning raderad av personal från Kinnevik under bolagets årsstämma i torsdags 15 april.

- Det är en obehaglig känsla att få sin mobil beslagtagen. Jag hade inte en chans att försvara mig. Kinnevikvakten kom bakom ryggen på mig och tog telefonen. Jag hade inte lämnat den ifrån mig annars. Mina källor och privata kontakter finns där. Jag oroar mig om någon gått vidare utöver att bara radera en fil. Det är en olustig känsla. Det känns som om jag blivit rånad, förklarar Tonchi Percan.

I samband med inpasseringen till stämman på hotell Rival hade personal från Kinnevik informerat om att journalister inte hade tillåtelse att ta in inspelningsutrustning i lokalerna och att ljud- och bildupptagningar inte tilläts. Mobiltelefoner var däremot tillåtna.

Reportern använde ändå, helt öppet, sin mobil för att spela in ljud inför ett reportage. Personal från företaget tog då handgripligen mobiltelefonen från reportern och den behölls tills stämman avslutades.

Den vid konfiskationen pågående inspelningen hade då raderats eller på annat sätt försvunnit.

- Kinnevik beslagtog min egendom med hänvisning till sina interna bestämmelser som överträtts av andra journalister som också gjorde ljudupptagningar med sina mobiler. Jag informerades aldrig om vilken lagparagraf som möjliggör för Kinnevik att beslagta min egendom, säger Tonchi Percan.

Petter Ljunggren, programledare för Medierna i P1, reagerar starkt på det inträffade.

– Det är upprörande att en vakt tar sig rätten att radera mediers inspelningar och lägga beslag på utrustning som kan rymma källskyddat material. Det är en oerhörd skillnad mellan att t ex avvisa någon från ett möte och att – som i det här fallet – ta utrustning och börja fingra på den, säger Petter Ljunggren.

Även Journalistförbundet ser allvarligt på det inträffade:

— Jag ser det som ett rätt allvarligt intrång. Jag kan inte se att en vakt har rätt att göra så, säger Arne König, vice ordförande i SJF.

Han pekar bland annat på att det kan finnas källskyddade uppgifter i den beslagtagna mobiltelefonen.

— Vakten har möjligen rätt att avvisa en person som inte håller sig till ordningsbestämmelserna. Så kan man göra med till exempel fotografer. Men man kan inte förbjuda fotografer att ta bilder och man kan inte heller ta material. Det är möjligen polis som kan göra den typen av ingripanden, men jag kan inte förstå att en vakt kan göra det.

— Kinnevik har ju en viss betydelse för mediebranschen i det här landet, och det är rätt besvärande att man inte har större känsla för mediernas frihet, fortsätter han.

Medierna har varit i kontakt med Torun Litzén, informationsansvarig på Kinnevik, som är bortrest och inte vill ge mer detaljerade kommentarer om vilken juridisk grund bolaget har för sitt agerande förrän på torsdag. Hon påpekar dock att hon redan i förväg framhållit att inspelning inte var tillåten under stämman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".