Kinnevik erkänner att inspelning raderades

Mediernas reporter Tonchi Percan fick en inspelning raderad av personal från den stora medieägaren Kinnevik under bolagets årsstämma förra veckan.  Bolaget hade visserligen meddelat att inspelning av ljud inte var tillåtet, men metoden att handgripligen beslagta en reporters utrustning och radera en inspelning har väckt reaktioner.

Journalistförbundet har sagt att man ser allvarligt på det inträffade, inte minst eftersom Kinnevik genom att ta mobilen skaffade sig tillgång till en reporters material som kan innehålla uppgifter om grundlagsskyddade källor.

Kinneviks informationsansvariga Torun Litzén:

– Man ska naturligtvis inte ta något handgripligen från någon, inte från en reporter heller – det är bättre lösa det i lugn och ro. Samtidigt satt han och gjorde en ljudupptagning som han var väl medveten om inte var tillåten. Det är olyckligt om han uppfattar att vi tog mobilen, säger hon.

Vad hände med ljudupptagningen?

– Den togs bort.

Har ni rätt att göra så?

– Vi uppfattade att Tonchi var medveten om att det skedde, eftersom inspelningen var gjord mot vår uttryckliga önskan.

Vilket stöd har ni i lagen för att göra så?

– Vi stödde oss inte på något lagrum, utan uppfattade att det var något han var införstådd med att vi gjorde, säger Torun Litzén.

Tonchi Percan avvisar helt påståendet om att han frivilligt lämnade ifrån sig mobilen och ljudinspelningen.

– Mobilen togs ifrån mig med våld. Jag skulle aldrig lämna ifrån mig mobilen frivilligt, men han kom bakifrån och tog telefonen ifrån mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".