1 av 3
Ulrika Saxon.
2 av 3
Christina Björk, UR.
3 av 3
Demonstration i Georgien till stöd för tv-stationen Imedi och oppositionen i landet.

Informatörs-TV och reklamrensning

Lördag 23 augusti

Universiteten får skildra sig själva i public service-TV

I programmet Vetenskapslandet gör Sveriges universitet och högskolor själva program om den forskning som de bedriver - program som sänds i Kunskapskanalen, driven av Sveriges Television och Utbildningsradion. Hur går det ihop med kraven på public service-TV:s oberoende? Medierna diskuterar saken med inköparen Utbildningsradion - och med kritiker.

Lucka i lagen om sponsring

När någon gör program om sig själv i TV eller radio - som i fallet Vetenskapslandet - kan inte reglerna i radio- tv-lagen om sponsring användas, trots att sådana program kan utmana programmens oberoende.

Det blir en lucka, där Granskningsnämnden för radio och TV tagit det ovanliga steget att i ett beslut skriva att ändamålsenligheten med lagens formulering kan diskuteras. Medierna frågar kulturdepartementet om det finns några planer på att täta hålet.

Reklamombudsmannen sätts på prov

Den nyinrättade reklamombudsmannen har fått sin första företrädare: Elisabeth Trotzig, nu VD för Institutet för reklam och mediestatistik. I Medierna sätter vi henne på prov och ber henne uttala sig om olika exempel på reklam som prövats av de tidigare självreglerande institutionerna på reklammarknaden. Och så får vi höra mer om hennes eget förhållande till reklam.

Georgisk mediefrihet under tryck

På grund av kriget i landet har Georgien hamnat i fokus. Det har kritiserats att landet skildras som en västerländsk demokrati ställd mot ett auktoritärt Ryssland. Medierna har ringt upp Georgi Molodini, medarbetare på tv-kanalen Imedi som i november stängdes av georgiska specialstyrkor. ”Det finns ingen mediefrihet i Georgien” säger han - men konstaterar att just nu är det krig och först när det är över kan man åter fokusera på mediefrågorna.

Tidskriftsdrottningen Ulrika Saxon

I veckans mediemakthavarporträtt möter vi Ulrika Saxon, chef för Bonnier Tidskrifter. Hon berättar varför hon inte vill använda bolagets vinster till att satsa på smala, olönsamma tidskrifter och om sin farfarsfar - tidskriftsutgivaren Johan Lindström Saxon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista