Webb-extra: SÄPO kartlägger hot mot journalister

För första gången gör myndigheterna en systematisk kartläggning av hot mot journalister. SÄPO har på regeringens uppdrag påbörjat en kartläggning av hur den grova organiserade brottsligheten ägnar sig åt att med hot försöka påverka journalister i deras arbete. Nedan en intervju med Malena Carlstedt från SÄPO.

En ny sektion skapats på SÄPO, som arbetar mot ”otillåten påverkan”. Polisen ska också utbildas i livvaktsskydd för att kunna hjälpa hotade journalister.Hot mot journalister är ”oerhört vanligt”, säger Malena Carlstedt, analytiker på författningsskyddsenheten på SÄPO, en av tre personer som arbetar med kartläggningen. Undersökningen ska bland annat ske genom en enkät till Journalistförbundets medlemmar. Malena Carlstedt kan än så länge inte säga något närmare om hur bilden ser ut, men i början av nästa år så ska en rapport publiceras. Här kan ni höra en , exklusivt för Mediernas webb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista