Chefredaktör mördad i Kroatien

Medienyheter 2008-10-24

Ivo Pukanic, chefredaktör för en av Kroatiens två politiska 
veckomagasin, Nacional, dödades i torsdags kväll av en bilbomb mitt i huvudstaden Zagreb. Med i bilen fanns också journalisten och annonschefen Niko Franic, som även han omkom i attentatet. De båda hade polisskydd när de satte sig i bilen utanför tidningen Nacionals egen skola för journalistik. Blodiga och chockade journaliststudenter försökte ta sig från platsen efter bombexplosionen, men polisen stoppade alla med avspärrningar, rapporterar kroatiska medier.
”Mediernas” Tonchi Percan har träffat den mördade chefredaktören Ivo Pukanic. Han är övertygad om att det är den organiserade brottsligheten som ligger bakom morden, som hämnd efter granskande artiklar.
— Journalisterna är ett hot för den organiserade brottsligheten på Balkan. Det är därför som flera journalister som skrivit om maffian dödats. Ivo Pukanic överlevde ett mordförsök så sent som i april och hade polisskydd sedan dess. En annan journalist, Dusan Miljus, som skrivit om bomber som tillverkades i Zagreb för den svenska marknaden, 
misshandlades svårt i juni. Och jag är rädd att flera journalister kommer att bli mördade av maffian på Balkan. Det är en oroväckande utveckling, anser Tonchi Percan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista