Expressen-journalisten Tommy Schönstedt grävde fram scoopet om Victorias förlovning. Foto: Jan Düsing/Expressen.

Kampen om fildelningsopinionen och det stora kungascoopet

Anti-piraternas hopplösa kamp
Få rättegångar har följts så flitigt i svensk och utländsk media som rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay. Hur det går i rättegången vet vi inte än. Men att det går riktigt dåligt för upphovsrättsförsvararna när det gäller att vinna slaget om den allmänna opinionen, det är klart.
En opinionsmätning i veckan visade att tre av fyra ungdomar struntar i upphovsrätten och fortsätter fildela, även om det är olagligt.
Medierna tittar närmare på anti-piraternas misslyckade opinionsarbete. Vi hör bland andra Per Strömbäck från Dataspelsbranschen och Joakim Hansson från Filmfolket förklara vad som gick fel och vad de kan göra. Men är loppet kört? Hannes Kerstell från RMI Berghs och pr-byrån Prime ger sin dom.

Quick och Medierna
Diskussionen om Thomas Quick verkligen är skyldig till de åtta mord han är dömd för pågår för fullt. Visar det sig att han bara hittat på allt skulle det vara ett gigantiskt justitiesjälvmord med stora konsekvenser.
Hannes Råstam är reporter på SVT, och en av dom som hävdar att Quick inte begått ett enda av de mord han dömts för. Och han pekar på ett problematiskt samspel mellan Quick och medierna.

Förlovningsscoopet
Förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har dominerat medierna den här veckan och i tisdags var det ett enormt pådrag bland landets alla redaktioner när förlovningen skulle tillkännages.
Vi träffar journalisten som lyckades knipa scoopet som så många varit på jakt efter. En hård tävling, med många hemligheter och en del tjuvtricks.

Utpekad av presidenten
Colombia är känt som en av världens farligaste platser för journalister, men nu kan man se att antalet journalistmord minskar.
Men, hävdar människorättsorganisationer, samtidigt ökar självcensuren. Och obekväma journalister riskerar att bli utpekade som fiender, av president Uribe själv. Han har satt i system att  stämpla enskilda journalister som terrosristkramare, vilket försätter dom utpekade i 
livsfara och fungerar som en varning åt andra, berättar den kända tv-journalisten Hollman Morris.
Hollman Morris blev själv utpekad för gerillasympatisör i journalistkostym, av presidenten. Sedan dess lever Morris med tre livvakter och ständiga dödshot. Medierna fick träffa honom på ContraVías redaktion i Bogotá.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".