Invandrartäta Rinkeby i Stockholm - svårt att skildra för journalister? Foto: Scanpix.

Förortsjournalistik och journalisthot

Medierna och förorten
Mediernas rapportering om invandrartäta förorter är en laddad fråga, det märktes i en debatt på grävseminariet i Örebro där journalister från hela landet samlades förra helgen. Ska man överhuvudtaget lyfta fram etnicitet eller handlar det egentligen om andra faktorer som klass och andra sociala förhållanden? Vissa journalister är så rädda att bli stämplade som rasister att de ibland väljer att inte rapportera om vissa konflikter. Det väcker frågan om det är ett svek mot de boende i invandrartäta förorter att inte lyfta fram deras problem, oavsett om det finns en etnisk dimension eller inte. I Medierna diskuterar bland andra journalisterna Ulrika By, DN och Rouzbeh Djalaie, Södra sidan, frågan.

Kritik mot rapporteringen om Sverigedemokraterna
I sommar är det dags för val i Europaparlamentet och landets journalister har nu mer än någonsin blivit tvungna att ta ställning till hur det växande partiet Sverigedemokraterna ska behandlas i mediebevakningen. Samtidigt har Granskningsnämnden för radio och TV fått en flod av anmälningar gällande Sverigedemokraterna. Det handlar bland annat om huruvida partiet kan kallas främlingsfientligt eller inte. Absolut inte menar Sverigedemokraterna, medan granskningsnämnden friat i fall där man ansett att beteckningen varit relevant.

Hot mot journalister
Att journalister hotas är vanligt och kan påverka journalistiken genom att det leder till självcensur, visar en undersökning från SÄPO och Journalistförbundet. Men väldigt få journalister anmäler hoten eftersom de helt enkelt inte litar på att polisen gör något för att utreda. Vi träffar journalister som velat anmäla hot, men inte blivit uppbackade av sina chefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".