Nyheten som ställdes in

Rapportera eller inte
Uppgiften om att Annika Östberg - efter 28 år i fängelse i Kalifornien - till slut var på väg hem till Sverige blev en stor nyhet i svenska medier förra veckan. Men samtidigt blev frågan om konsekvensneutralitet högaktuell eftersom en tidig rapportering om fallet hade kunnat riskera hennes överföring från USA till Sverige. ”Medierna” kan avslöja att uppgifterna om överföringen till Sverige var kända för Ekots medarbetare mer än en vecka innan nyheten kom ut, men den svenska ambassadören i Washington, Jonas Hafström, vädjade om att lägga locket på. Ekot hade alltså informationen först men kom efter de andra stora nyhetsmedierna med nyheten, trots att man har en uttalad policy att vara konsekvensneutrala och inte ta hänsyn till hur en nyhet påverkar olika parter.

Vad tycker du?

Smyginspelningar i sanningens tjänst
Dolda mikrofoner och kameror har debatterats efter Kalibers wallraff-reportage om Sverigedemokraterna. Bland kritikerna finns bland andra Janne Josefsson, som tidigare fått försvara sin användning av just dolda kameror i samband med Uppdrag gransknings omdebatterade valstugereportage inför valet 2002.

Dessutom har Medierna en exklusiv intervju med Günter Wallraff själv, där han bland annat förklarar hur han ser på gränsen för när man kan wallraffa. 

SVT på Youtube
SVT inleder ett samarbete med den kommersiella internetjätten Google, om valbevakning publicerad exklusivt på Youtube. Det här väcker frågor om ansvarig utgivares roll och om tv-licenspengar ska gå till publicering på en kommersiell plattform istället för hos SVT.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.