"Kommersiell public service" och nätcensur

Slut på ”kommersiell public service”?
På TV8 talade man tidigare om ”kommersiell public service”. Profiler som Lars Adaktusson gick ut i debatten och krävde del av licenspengarna. Men nu är det andra tider på den Stenbeckägda TV-kanalen. Egna produktioner som Världen i fokus läggs ner, och programdirektör Anders Knave nekar bestämt till att man sysslar med ”public service”.

Strid om Internets frihet
Begränsningar på Internet är en het fråga, senast nu när EU-parlamentet skulle rösta om det så kallade Telekom-direktivet, där man ville kunna stänga av personer från Internet.
Ett land som gått längre än alla andra i Västvärlden är Australien, där regeringen vill införa ett filter som censurerar bort bland annat porr- och spelsidor. Mediernas reporter har tagit en titt på den hemliga - men läckta - listan över förment olämpliga webbplatser och talat med både förespråkare och motståndare. Tanken är att stoppa barnporr och liknande - men kritikerna ser en risk att systemet blockerar mycket mer än så. Och är principiellt kritiska mot censur.

Ett virusnamn betyder så mycket
Vad ska man kalla ”svininfluensan”? På Ekot valde man under en period att kalla den ”den nya influensan”, eftersom den i vetenskaplig mening inte är en ”svininfluensa” och en rad myndigheter rekommenderar att man inte kallar den för det. Ekonomiska intressen i form av svinuppfödare ligger bakom namnbytet, hävdar kritiker, som också tycker att medierna missat kopplingen mellan smittan och den storskaliga svinuppfödningen i Mexiko.